fredag 4 maj 2007

Snabblunch med inslag av lingon

Idag blev det en snabb wok till lunch, med savoykål i som jag tycker är så vacker. Det är nästan min favoritkålsort, bara för att den är så fin. Till de wokade grönsakerna åt vi en sojasås med lingonsylt som tillochmed min lingonskeptiker till pojkvän gillade. Lingonsylten var ett infall, jag tror det beror på avsaknaden av havregrynsgröt och därtill lingonsylt till frukost under den senaste tiden som har fått mig att sakna det. Men man äter ju lingon till kåldolmar, och det är ju kål i den här woken, och lingonsylten i sojasåsen visade sig vara en bra idé. Den blev både salt, söt och syrlig och alldeles perfekt till grönsakerna.



Wok med savoykål och tofu 2 portioner
100 g savoykål
en liten bit purjolök
200 g fast tofu, gärna marinerad
1 morot
1 msk riven ingefära
1 stor vitlöksklyfta
sesamolja
salt, svartpeppar
rostade sesamfrön

Skär tofun i kuber och stek den på hög värme tills den fått färg. Lägg tofun vid sidan av när den är klar. Strimla kålen, moroten och purjolöken och fräs tills det fått lite färg i lite sesamolja. Fräs det inte allför länge, då blir allt bara slamsigt och trist. Finhacka vitlöken och riv i ingefäran. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner tofun när grönsakerna är färdiga. Servera med nudlar och nedanstående sojasås. Strö över lite rostade sesamfrön vid servering.

Sojasås med lingon
2 msk mörk soja
2 msk lingonsylt, gärna rinnig och lite syrlig
1 msk sesamolja
1-2 tsk farinsocker

Blanda ihop alla ingredienser. Skeda sedan över såsen över grönsakerna vid servering.

5 kommentarer:

UndergroundCooking sa...

Mm... helt i min smak. Det låter som ett fullkomligt genidrag att blanda i lingonsylt, min favvosylt av alla sylter. jag ska genast ställa mig vid spisen. tackar för receptet.

Anonym sa...

Mums, kål och lingonsylt är en oslagbar kombination. Gjorde själv kåldolmar igår till middag (förstås med lingonsylt till)


http://aplysia.blogg.se/1178397591_vegetarisk_husmanskos.html

fax sa...

apropå tanterier som lingsonsylt, och savoy! kolla in potatisbakelse.blogg.se i veckan (har inte hunnits lägga upp ännu) för recension av tantkonditoriet savoy i uppsala. tyvärr inte så många veganska mazariner eller garbokakor ännu, men man kan alltid dricka soljuice eller trocadero ur smala sugrör...

Anonym sa...

Hej!
Jag borde verkligen kolla in din blogg oftare, och inte bara sitta framför skärmen och tycka att allt verkar så gott utan laga en del av dina recept också!

Jag tänkte fråga en sak, för du verkar ha bra koll och dessutom var det här på din blogg jag hörde om McDonalds nya vegburgare. När jag var på McD igår såg jag att McBean innehåller mjölk. Skulle inte den (inklusive dressingen) vara vegansk? Har McDonalds själva sagt att den ska vara det? Jag blev besviken, men samtidigt var det ju nästan för bra för att vara sant att den största hamburgerkedjan skulle ha en helt vegansk burgare.

Nässelblom och choklad sa...

Det ser verkligen gott ut. Jättebra idé med lingonsylt!