lördag 12 april 2008

Restaurangrecept: huvudrätter

Så, här kommer recepten på varmrätterna från 2 GHRÖNA RUM & KÖK den 29/3. Receptet på den svarta bönsoppan kommer senare.



Canneloni med svamp och spenat
6 lasagneplattor (veganska från Barilla eller hemgjorda. Om du vill kan du självklart använda cannelonirör, men jag tycker att det är enklare att rulla ihop lasagneplattor än att peta i fyllningen i rören.)

Tomatsås
1 burk hela tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk (vit) balsamvinäger
1 msk tomatpuré
salt, svartpeppar

Svamp- och spenatfyllning
250 g färsk svamp (jag hade kantareller och champinjoner)
250 g färsk spenat
1 röd lök
2-3 vitlöksklyftor
riven muskot
salt, svartpeppar

Till servering
rucola
körsbärstomater
färsk basilika

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med tomatsåsen. Hacka vitlöken fint och fräs den mjuk i lite olivolja. Häll i tomaterna och tomatpurén. Låt koka upp och låt sedan såsen sjuda på svag värme i 40 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och nymalen svartpeppar.

Skiva eller grovhacka svampen och fräs den i olja eller margarin några minuter. Hacka rödlöken och vitlöken fint och låt det fräsa med svampen ett tag. Skölj spenaten och hacka den grovt. Lägg i spenaten i svampfräset och låt den bli mjuk och låt vätskan koka bort något. Riv över lite muskot och smaka sedan av röran med salt och nymalen svartpeppar.

Koka upp vatten i en kastrull och lägg sedan ner lasagneplattorna några i taget och låt dem sjuda några minuter så att plattorna blir mjuka och hanterbara. Dela dem sedan i två delar så att varje bit blir 9 x 9 cm. Fördela sedan fyllningen på plattorna, rulla ihop dem och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över tomatsåsen och strö gärna över lite riven veganost om du har det hemma. Grädda i 20-25 minuter. Servera med färsk rucola samt körsbärstomater. Garnera gärna med ett par färska basilikablad.



Sötpotatispuré med rotfrukter, tzayspett och aioli 4 portioner
Sötpotatispuré med rotfrukter
2 sötpotatisar
1 morot
1 potatis
1 liten bit kålrot
1 palsternacka
grönsaksfond
olivolja
salt, svartpeppar

12 tzayspett

aioli

valfri sallat/grönsak till servering (vi hade rucola samt alfalfagroddar)

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj sötpotatisarna och dela dem sedan på två. Lägg sötpotatishalvorna på en plåt och baka dem i ugnen i 40-50 minuter eller tills de är mjuka. Skala rotsakerna och skär dem i stora bitar. Koka dem mjuka i lätt saltat vatten. När sötpotatisen är färdig gröper du ur köttet och blandar det med de kokta rotsakerna. Mixa allt till en slät puré. Ha i lite olivolja och smaka sedan av med salt och nymalen peppar.

Värm tzayspetten i ugnen. Glasera dem gärna innan. Lägg upp sötpotatispurén fint på tallrikar tillsammans med tzayspetten och en klick aioli. Garnera med lite sallat eller liknande.


Potatisterrin med nötfylld portabello samt kidneybönor i örtvinägrett 4 portioner
Potatisterrin med örter
1 kg potatis
2-3 vitlöksklyftor
färsk basilika och oregano
lite potatismjöl eller maizena
salt, vitpeppar

Nötfylld portabello
4 portabellosvampar
nötter av olika slag
soltorkade tomater
vitlöksklyftor
olivolja
salt, svartpeppar

Kidneybönor i örtvinägrett
3 dl kokta kidneybönor (1 burk)
1 liten rödlök
0,5 dl olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk färsk basilika
1 msk färsk oregano

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt (eller riv, om du hellre vill det). Blanda potatisskivorna med potatismjöl, finhackade örter samt salt och peppar. Packa potatisblandingen hårt i en smord form, ca 22 x 16 centimeter. Grädda ca 1 timme. Ställ under press över natten. Skär sedan upp terrinen och stek sidorna i en panna. Värm terrinen i ugn eller micro innan servering.

Skär av fötterna på på svampen. Mixa nötter, vitlök, soltorkade tomater och olivolja i en mixer eller matberedare. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg svamparna på en plåt med ovansidan nedåt. Fördela nötfyllningen i svamparna och grädda dem i 15-20 minuter.

Hacka löken till kidneybönssalladen fint. Blanda alla ingredienser. Lägg sedan upp allt fint på tallrikar, garnera gärna med något grönt, ex. ärtskott eller späd sallat.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Käkade just vegan-canneloni som jag hittade i frysen :) Supergott verkligen! Ha en bra dag!

Anonym sa...

Hej.

Jag måste fråga en sak. De recept som du lägger upp här, har du testat dem några gånger eller blir allt bra första gången du gör dem och sen kör du på det? Förstår att du har testat de här eftersom maten ska serveras ute men vanliga middagar menar jag. Jag gillar din blogg som bara den!

Sara Rudenmo sa...

Lova: Tack för fint beröm! Vissa recept publicerar jag redan efter första tilllagningen, medan andra kräver några provlagningar. Det mesta brukar dock bli bra vid första försöket.