söndag 13 april 2008

Snabbaste lunchsoppan

Ibland blir man väldigt överraskad av att det plötsligt är lunchtid. Kroppen skriker efter påfyllning men när man sedan tar en titt i kylskåpet och skafferiet inser man att man inte orkar laga mat och att man inte har någonting att laga trots att det ligger morot och gul lök i grönsakslådan och sojamjölken står några hyllor ovanför (= morotsoppa). Huvudet är helt enkelt så trött att det inte orkar koppla ihop vissa ingredienser. Sådana dagar är soppa den perfekta lunchmaten. Särskilt sådana soppor som går ruskigt snabbt att göra, kräver typ tre ingredienser och dessutom en minimal arbetsinsats. Häromdagen gjorde jag precis en sådan soppa. Jag tänkte i min enfald att jag inte hade någonting hemma, men öppnade ändå frysen och fick tag i två änglamarkspåsar med gröna ärter samt hackad spenat. Några minuter senare var denna soppa färdig och efter ytterligare några minuter började huvudet återigen fungera någorlunda normalt.



Snabbaste lunchsoppan med ärter och spenat 2 portioner
2 dl ärter
100 g hackad fryst spenat
1 liten bit purjolök eller ½ gul lök
vatten
grönsaksbuljongtärning
salt, svartpeppar
ev. en liten klick tofuline färskost till servering

Grissini till servering

Koka upp vatten i vattenkokaren. Hacka löken grovt och fräs den mjuk i lite olja. Ha i ärterna och spenaten och slå över vatten. Ha i buljongtärningen och låt koka några minuter. Mixa sedan soppan slät och ha i en skvätt grädde. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med grissini eller annat bröd, samt gärna en klick färskost om du har det hemma.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Som nybliven vegan har jag haft väldigt roligt med att laga och baka mig igenom dina och andras recept. Jag måste säga att din blogg är favoriten, den är medryckande i sin matglädje och maten blir ju så god(dina morotsbröd jäser i köket just nu)! Har du aldrig funderat på att bli kokboksförfattarinna?

Tack för maten och inspirationen!
T.

Anonym sa...

Tack för att du delade med dig av receptet, den här typen av snabblösningar är guld värda.

En av mina favoriter bland de snabba och mättande lösningarna kom till under ganska likartade förhållanden (jättehungrig, mat NU, har inget hemma att laga planerad mat av...)
Det receptet går ut på att fräsa en hackad gul lök i olja, tillsätta ett par hackade tomater samt kikärter ur frysen. Puttra ihop en liten stund, krydda med salt peppar och framför allt spiskummin i mängd. Serveras med couscous. Enkelt, snabblagat och bra mat som håller en mätt länge.

Anonym sa...

vilken fin tallrik :D

UndergroundCooking sa...

svingod soppa! jag uppmanar alla att laga den genast!