söndag 23 november 2008

2 GRÖNA: förrätter

Här kommer förrättsrecepten från gårdagens restaurang.



Polentasnittar med tapenad och soltorkade tomater
Polentasnittar
2 dl sojamjölk
1 dl vatten
0,75 dl polenta
1 msk olivolja
salt

Koka upp mjölk, vatten och polentagryn och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Rör ner olivolja och smaka av med salt. Klä en form med plastfolie och häll upp polentasmeten och platta ut den så den blir ca 1 cm tjock. Låt stelna i kylen och skär sedan upp den i bitar. Om du vill kan du steka dem, men de är även goda som de är.

Tapenade
200 g kalamataoliver
2 msk kapris
1 msk färsk basilika
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
3 msk olivolja
svartpeppar

Mixa alla ingredienser.

Till garnering:
soltorkade tomater
kapris

Lägg en klick tapenade på varje polentasnitt och garnera med soltorkad tomat och kapris.


Samosas med sötpotatis och pumpa 4 portioner
vårrullsdeg
2 sötpotatisar
2 morötter
1 butternutpumpa
1 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 msk garam masala
salt

Tina vårrullsdegen. Skala och tärna sötpotatis, morot och pumpa. Finhacka lök och vitlök och fräs det i olja tillsammans med ingefära och garam masala. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa några minuter tills grönsakerna blir mjuka. Smaka av med salt. Dela degarken på längden och lägg en klick grönsaksröra i ena hörnet. Vik över en trekant och fortsätt vika. Pensla den sista kanten med vatten. Se här hur vi viker samosas.

Tomatsalsa med lime
4 tomater
1 msk finhackad rödlök
finhackad färsk röd chili efter smak
2 tsk sirap
1 lime, rivet skal samt saft
salt, svartpeppar
ev. färsk koriander

Hacka tomaterna fint. Blanda med rödlök och chili. Ha i rivet skal av lime, limesaft och sirap och blanda väl. Smaka av med salt och svartpeppar och eventuellt koriander.


Créme ninon med mjölkskum och tångkaviar förrätt till 8 personer (eller 4 vanliga portioner)
2 schalottenlökar
3 dl vatten
3 dl havregrädde
1 hackad selleristjälk
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl gröna ärter
salt, vitpeppar
lite pressad citron

Till servering:
varm, skummad sojamjölk
cavi-art tångkaviar

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. Ha i ärterna, vatten, buljongtärningar och stjälkselleri och låt koka i 8-9 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med lite salt (inte för mycket, kaviaren är salt den med), vitpeppar och pressad citron. Värm sojamjölken i en kastrull och skumma den. Skeda över lite mjölkskum och lägg på lite tångkaviar i varje soppskål vid serveringen.




Recept på Toast Skagen hittar du här. Den röda tångkaviaren innehåller dock E12o, det blev en miss i beställningen till gårdagens restaurang.

4 kommentarer:

Anonym sa...

oj oj, blev så hungrig av att titta på dina bilder att jag var tvungen att tillreda mig något så jag kunde fortsätta titta på bilderna, undra om jag är bulimiker?
nåväl, till min kommentar; såg att du tipsade om den fettfria majonäsen från kavli (till skagentoasten). sist jag kollade på den innehöll den dock mjölkpulver! men på goodstore i sthlm har de världens godaste majonäs från de rit. testa den! bra blogg hälsar em.

Sara Rudenmo sa...

Den majonnäsen jag köpte innehöll ingen mjölk, men de kanske har ändrat receptet. Enligt hemsidan innehåller den dock inte mjölkpulver. Kan ta och ringa och fråga imorgon!

Veganbidraget sa...

Wohow, finfina och välkomponerade förrätter må man säga! Särskilt samosas-varianten får det att vattnas rejält i munnen! (Det gör emellerid inte de krossade sköldlössen i Skagenröran... ;) Vad trist med felbeställningen.)

Till Anonym: Kavlis fettfria majonnäs innehåller INTE någon mjölk. Däremot är det mjölkpulver och mjölksyra i den som de kallar "lättmajonnäs". Så Sara, du behöver inte slösa tid på att ringa imorgon. ;)
När det gäller majonnäs tycker vi att den överlägset bästa är den från Plamils. Extremt fluffig med mycket smak.

Anonym sa...

Mjölksyra innehåller inte komjölk vad jag vet. Det är veganskt, fast det är ju å andra sidan inte mjölkpulver :) Men man behöver inte skippa en produkt om den innehåller mjölksyra. Tack för en underbar blogg!