måndag 25 augusti 2008

Heidelbergs finaste

Tyskland kan vara pasta med pesto nästan varje kväll, ett studentkök som saknar ugn och nästan all nödvändig köksutrustning, det kan vara blaskigt kaffe utan sojamjölk i studentrestaurangen och det kan vara människor som ler och säger att de där salamibitarna kan du väl peta bort och äta resten.
Tyskland kan också vara en inbjudan till en främlings kök, grönsaker som fräser i en stekpanna, kaneldoftande plommonpaj, ljuvlig sojalatte i samma kök samt två nya vänner i Mina Vänner-boken.Grönsakscurry med kanel och spiskummin
1 aubergine
1 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
curry
spiskummin
kanel
en näve russin
salt, svartpeppar

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Hacka lök och vitlök fint. Fräs det i oljan några minuter. Tärna auberginen och zucchinin och fräs det med löken. Ha i russinen, kryddorna och tomatkrosset och låt allt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med couscous.

Kaneldoftande couscous
couscous
vatten
russin
valnötter, grovt smulade
spiskummin
kanel
salt, svartpeppar

Hetta upp lite olja i en kastrull. Lägg i valnötterna, russinen, kanel och spiskummin och låt det bli varmt. Häll i couscousen och slå över vattnet. Koka upp och stäng sedan av värmen. Låt couscousen stå och svälla på eftervärme. Rör om allt med en gaffel så att det blir fluffigt. Smaka av med salt och peppar.


Ulrikes plommonpaj
20 st plommon
1 dl socker
50 g mjölkfritt margarin
3 dl mjöl
2 tsk kanel
en näve valnötter, grovt smulade

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj plommonen och dela dem. Lägg dem i en pajform och strö över sockret. Blanda margarinet med mjöl och kanel. Ha i de smulade valnötterna och strö allt över plommonen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.

Tack Ulrike och Christa för att jag fick komma och hälsa på i erat kök!

1 kommentar:

Anonym sa...

Oh! det här ser gott ut! Måste testa!