fredag 6 april 2007

Tredje soppan denna vecka

Jag och Emil är kvar i Uppsala i påsk. Känns som om alla andra har åkt hem. Någon påskmiddag blir det inte, men ikväll blev det lite festlig mat ändå. Mat som dessutom går snabbt att laga. På en dryg halvtimme var middagen, som bestod av en slät kikärtssoppa och små grönsakspajer, klar. Det är den tredje soppan på fyra dagar...




Slät kikärtssoppa med timjan ca 3 portioner
4 dl kikärtor
1 knipplök
1-2 vitlöksklyftor
1 potatis
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl sojamjölk
1 msk citronsaft
1,5 tsk torkad timjan
knappt 1 krm cayennepeppar
örtsalt, svartpeppar

Skär bort lite av det gröna på knipplöken och spar det till garnering. Skär sedan resten av löken och vitlöken i mindre bitar. Fräs i lite olivolja utan att det tar färg. Skala och skär potatisen i småbitar. Lägg i den tillsammans med kikärtor och buljongtärning. Häll på vatten och låt koka i en kvart. Mixa soppan slät. Häll i mjölken och låt soppan bli varm på eftervärme. Krydda med timjan och cayennepeppar. Smaka av med citronsaft, örtsalt och svartpeppar. Servera soppan med lite fint skuren knipplök och lite riven veganost.



Små grönsakspajer 2 st
2 smördegsplattor
½ röd paprika
en liten bit zucchini
4 champinjoner
1 knipplök
1-2 vitlöksklyftor
lite olivolja
lite riven veganost
salt, peppar

Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur ett tag innan du sätter igång. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegsplattorna litegrann, men inte för mycket för då sväller de inte lika mycket i ugnen. Skär en skåra längs kanten på smördegen, men inte helt igenom. Detta gör att degen höjer sig på kanterna, men inte i mitten. Strimla grönsakerna och lägg dem innanför den skurna kanten. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Riv över lite veganost. Gärna sån som smälter och inte bara stelnar och blir hård som osten jag använde. Grädda i cirka 20 minuter.

Glad påsk på er!

2 kommentarer:

Louise sa...

Soppan verkar mycket god och enkel. Ska definitivt pröva den. Men när ska man ha i mjölken?

Anonym sa...

Oj, glömde skriva. Ha i den när du har mixat den. Du behöver inte koka upp soppan igen, utan låt den stå och bli småvarm på eftervärme.