måndag 21 maj 2007

Veganiseringslista

Gitto lagar retromat än hit och än dit, så jag tänkte dela med mig av min lista på rätter som så småningom ska veganiseras. Samtliga rätter intogs flitigt under min barndom.

- Ugnsfalu. Med bostongurka, ost och ketchup. Och kanske även senap? Jag tror mina föräldrar hade det. Det låter onekligen rätt äckligt, men jag gillade det som liten och det ska minsann veganiseras!

- Pölsa. I höstas tänkte jag göra pölsa, det var därför jag köpte korngrynen, men jag fegade ur. Jag visste inte riktigt hur jag skulle göra, och tänk om det inte skulle bli lika gott som när jag var liten? Men skam den som ger sig. Jag ska iallafall testa.

- Torsk i ägg- och persiljesås. Jag tänker mig tofu som fisk, och ja, tofu som ägg. Jag får nog utveckla det där. Jag gillade iallafall torsk i äggsås när jag var liten.

- Kassler med ananas och ost. Mmm, kasslerns sälta mot edamerostens mesighet, inte ska den läckra rätten slippa mitt veganiseringståg inte.

- Tjockpannkaka med fläsk och lingonsylt. Åh, jag längtar redan!

- Kanske även byxfisk? Nej, det vågar jag nog inte. Vissa fina minnen passar nog bättre som just fina barndomsminnen. Jag tror jag även skippar mammas kycklinglevergryta. Nog för att den var god, men man behöver ju inte veganisera allt. Det finns ju redan så mycket god veganmat. Vilka är era köttdrömmar som ni hellre vill se i vegansk tappning?

Uppdatering: Ifall ni undrade, det finns dock tre rätter jag INTE tänker veganisera, nämligen topp tre på mina äckligaste maträtter: 1. makaronipudding, 2. blodpudding, 3. pulvermos. Ok. Nummer tre är inte så mycket till att veganisera, eftersom det redan finns. Men de andra, nej fy satan.

Jag har ju redan veganiserat en del barndomsrätter, bland annat köttbullar, fiskgratäng, kåldolmar (fast jag erkänner, det åt jag nog aldrig som barn. Jag tror inte mina föräldrar gillade det), potatisgratäng med köttfärs, chili con carne, köttfärssås, kinagryta och bearnaisesås. Jag undrar vilka barndomsrätter det finns kvar att veganisera... Jo! Köttfärslimpa! Torskgryta med ägg och tomat! Och en rislåda med tonfisk jag brukade få hos en kompis.

29 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju undvikandet av vidriga barndomsrätter som drev mig till att bli vegetarian överhuvudtaget. Uäääh.

Ärligt talat så är jag mest bara glad att slippa allt det där. Aldrig nånsin mer en förbannad falukorv. Istället äter jag massor av nya sorters mat nu, det är underbart.

UndergroundCooking sa...

Ostkaka! Hur mycket saknar jag inte ostkaka...

Ugnsfalu.. kassler.. - det vattnas i munnen. Allt ska veganiseras!

Anonym sa...

Jag har nog aldrig ätit ostkaka tror jag, så jag vet inte riktigt vad jag har missat. UKF kanske kan veganisera ostkakan?

Anonym sa...

du har väl kikat in på seitansidan? mest tänker jag på veganiseringen av köttfärslimpa till wheatloaf.

Anonym sa...

Jes, seitan står på min attgöralista, men jag har inte hittat vetegluten än.

Sanna sa...

Messmör är något jag verkligen saknar. Jag var helt såld på messmör förut. Det är inte direkt en maträtt, men... ja. Det vore grymt att få till en vegansk variant av det.

Anonym sa...

Åh, ja, hur kunde jag glömma messmöret?! Det står nästan högst på min önskelista. Det borde ju gå att få till på något sätt.

Anonym sa...

Jag testade faktiskt makaronipudding igår. Koka en bechamelsås på ungefär en halvliter sojamjölk och smaksätt med muskot och riven vitlök. Fräs tofubitar med champinjoner och hackad lök. Blanda grönsakerna med kokta makaroner, rör ner i en rätt liten ugnsform och täck med bechamelsåsen. In i ugnen på 200 grader i drygt tjugo minuter och dränk skiten med ketchup. Det funkar säkert med lite broccoli också om du vill få lite färg på anrättningen.

Anonym sa...

Hm, din makaronipudding verkar ju helt ok, men den min mamma brukade göra var verkligen det äckligaste jag visste, jag minns inte vad hon hade, men det var säkert bara makaroner, skinka och äggstanning.

Unknown sa...

Vilket bra initiativ! "Förbjudna" rätter blir tillåtna, och man behöver inte längre frestas att göra något som bara ger en dåligt samvete sedan :D

Anonym sa...

hade ni verkligen bostongurka på korven i ugn, alltså varm ? låter inte gott, däremot tycker jag kombinationen tomater, lök o äpple plus ost är ganska gott tillsammans m Falu.

Anonym sa...

Ja, jag tror det. Jag måste dock prata med mamma om det, men jag har starka minnen av det. Man brukar ju ha det på korv i bröd, så varför inte i ugnen... Men jag håller med om att det låter lite läskigt... men gott var det!

Anonym sa...

maränger!!

Anonym sa...

Ursäkta min dumhet men vad sjutton är byxfisk? Tack för en bra blogg!

Anonym sa...

byxad abborre!

UndergroundCooking sa...

UKF samlades för ett möte och tog ett enhälligt beslut om att ta på sig att veganisera ostkakan. Vet vet inte hur, men vi återkommer när vi har lyckats.

Sara Rudenmo sa...

det låter bra! jag kan inte så mycket om ostkaka, men det lär åtminstone finnas två olika sorters ostkaka. en lite mjukare, småländsk ostkaka, samt en lite hårdare, nämligen hälsingeostkaka. vilken sort tänker ni göra? eller ska vi ha ostkakebattle? jag kanske kan fixa hälsingeostkaka!

Anonym sa...

om det ens går att göra. hm. jag hoppar nog över.

Anonym sa...

en annan sak, varför förutsätta att man inte äter de här rätterna längre ?! jag är en allätare som gillar både svensk husmanskost, asiatiskt, italienskt etc etc. Nya rätter som gamla, blodkorv stoppar jag i mig lite då och då(skånska versionen m russin i är bäst), falukorv likaså, kåldolmar är så gott- både i svensk och turkisk version. Varför anses den maten vara sämre än nyare rätter ? jag tycker att variationen är viktigast

Anonym sa...

Jag kan bara tala utifrån mig själv och eftersom jag är vegan och har varit det ett bra tag så har jag inte ätit dessa rätter på flera år. Vad jag skriver är ju att jag ska ta mig för att äta dessa rätter igen - och ingenting sagt om vad som är bra respektive mindre bra mat - men i vegansk form, dvs. utan kött, fisk, ägg och mjölk. Jag tycker också om husmanskost.

Rickard Blomkvist sa...

Jag har bott några år i Australien och där fanns den optimala veganiseringen av falukorv. Den är även god att ha kall på mackor. Någon som vill börja importera? :) Något liknande borde ju finnas i GB iaf.

Anonym sa...

jag tycker du ska göra hm.. vänta nu ska jag komma på nåt riktigt gott här... köttfärslimpa eller rökt pepparlax. om du lyckas få till smaken riktigt bra på nån av dom ska jag överväga frälsning till vegansekten.

Anonym sa...

ja jag får väl fråga igen... vadå byxad abborre? jag har fiskat abborre många gånger i min barndom men har ändå ingen aning om hur man byxar den? Ursäkta min dumhet men det här är nåt som jag har funderat över i några dar nu...

Anonym sa...

man filear den så den ser ut som ett par byxor. och morfar brukar alltid panera filén och sen servera med mjölksky med persilja i.

Anonym sa...

pölsa är lätt fixat.
koka lika delar korngryn och gröna linser i dubbelt så mycket vatten tillsammans med lagerblad och buljongtärning i ca 30 minuter. rör ner lite olja och andra kryddor så är det klart.

keep up the good work!

Anonym sa...

jag har veganiserat en hel del, dock inga direkt egna recept, men om man googlar lite finns det ju massvis.

köttfärslimpa gjorde jag på mince tex (tips; lite koncentrerad saft i såsen för mustig sting)

ostkaka på squash och mandel m.m (hittar nog något recept om du googlar)

fisk på tofu (med rökarom och typiska kryddor man har till fisk)

skinka finns på köttboden (chinese & nordic) i stockholm, säkert på andra asiat butiker i andra större städer. ost finns ju, och det finns massvis med ostsås recept (ofta med nutritional yeast, men antar b-jäst funkar och smakar lika)

tjockpannkaka med fläsk minns jag inte hur jag gjorde, men det var sojabitar i iaf och rökarom på dem lite.

falukorvsbiffar lyckades jag av en slump få till med röda linser, rökarom, olika kryddor (minns inte alla, men jag hade i muskot iaf), men konsistensen av korv får man ju inte av linser på det viset. men smaken iaf :)

osv osv...

Anonym sa...

ps. falukorvsbiffarna var svinäckliga. gav mig minnen om hur jag inte gillade falukorv, och hur skönt det är att slippa påtvingad mat, segt kött, benig fisk, osv osv.

Anonym sa...

glömde...

fick prova kaviar nyligen. amaranth, rökarom, ketchup och massa salt. scary shit, men helt ok gott :)

Sara Hjort sa...

Hehe det här inlägget postades visserligen för 9 år sen nu, men gjorde en upptäckt häromdagen som jag ville dela med mig av till andra som råkar hamna här på samma sätt som jag (Google!). Jag var också sugen på att vegansiera äöggsås, så jag använde kikärtstofu istället för ägg, och det blev supergott! Ett litet tips bara :)