torsdag 30 oktober 2008

2 gröna: förrätter 25/10

Höstig kantarellsoppa med grissini och färska lingon 4 portioner
1 l höstkantareller
1 msk mjölkfritt margarin
4 schalottenlökar
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl sojamjölk
2,5 dl havregrädde
1 dl vitt vin
salt, svartpeppar

färska lingon till servering
4 grissini

Rensa kantarellerna. Skala och hacka löken fint och fräs den i margarinet utan att den tar färg. Lägg i kantarellerna och låt dem fräsa några minuter. Häll i de övriga ingredienserna. Låt puttra på svag värme i en kvart. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i skålar och lägg i några lingon. Servera med grissini.


Rågbröd med sallad på puylinser, vaxbönor och sockerärter
4 skivor gott rågbröd

1 schalottenlök
0,5 dl kokta puylinser
en näve förvällda sockerärter
en näve förvällda vaxbönor
en näve ärtskott
olivolja
balsamvinäger
salt, svartpeppar

Skär schalottenlöken fint. Blanda med puylinser, sockerärter, vaxbönor och ärtskott. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg salladen på bröden.


Tunnbrödsstubbe med rödbetor och pepparrotsmajonnäs
2 tunnbröd
4 rödbetor
en näve rucola
1 dl vegansk majonnäs
1-2 msk riven pepparrot
salt, svartpeppar

Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka. Skölj dem sedan under kallt vatten och gnugga bort skalet. Skär rödbetorna tunt. Blanda majonnäs med riven pepparrot, salt och peppar. Bred pepparrotsmajonnäs på tunnbröden och lägg på skivade rödbetor och rucola. Rulla ihop runnbröden längs långsidan. Skär dem snett på mitten. Garnera med lite rucola.


Pumpaknyten med rosmarin och citronkräm
filodeg
pumpa
färsk rosmarin
mjölkfritt margarin
vitlök
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna pumpan och hacka vitlöken fint. Fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin utan att det tar färg. Hacka rosmarinen och blanda med pumpatärningarna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Skär filodegsarken i lagom storlek och lägg på lite fyllning och vik ihop till paket. Pensla med olja och sätt in dem i ugnen ca 15 minuter. Servera med citronkräm.

Citronkräm
majonnäs
havregrädde
rivet skal av citron

Blanda alla ingredienser.

2 kommentarer:

Emelie sa...

Hej!

Allt låter fantastiskt gott. Tänkte passa på att fråga dig ytterligare en sak som inte har ett dugg att göra med förrätterna.

Finns det något bra och enkelt substitut för rökarom?

Sara Rudenmo sa...

Ja, använd mortlat lapsangte. Eller chipotle (rökt chili) beroende på rätt.