söndag 30 november 2008

Janssons frestelse

Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Detta recept är i princip nästan exakt som Vegankrubbs, men jag har ingen skam i kroppen och publicerar det ändå. Jag har dock gjort vissa smärre modifieringar, genom att använda både mer kapris och oliver samt utesluta vitpepparn. Men gör nu inga hejarop för mig, eftersom det är Björn som kom på det där med kapris och oliver och kryddpeppar istället för ansjovis, och således han som ska ha all cred för receptet.Janssons frestelse 6-8 portioner
ca 1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
1,5 dl kapris
1,5 dl gröna oliver, gärna med kärna
2,5 dl havregrädde (1 pkt)
1,5 dl sojamjölk
1 msk spad från kaprisen
1 krm malen kryddpeppar
salt
2 msk ströbröd
flytande mjölkfritt margarin

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor (använd gärna mandolin om du har det). Lägg den i en bunke med vatten medan du förbereder det andra så att inte potatisen blir brun. Strimla lökarna fint. Kärna ur oliverna och skär dem i mindre bitar. Blanda oliver och kapris. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form. Fördela olivröran över potatisen och lägg på resten av potatisen. Blanda havregrädde, sojamjölk, kaprisspad och kryddpeppar. Smaka av med salt. Häll blandningen över potatisen och strö över ströbröd. Ringla över flytande margarin och ställ frestelsen i nedre delen av ugnen. Grädda 45-60 minuter.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Förra julen gjorde jag en kanongod vegansson på ett recept från en Djurens Rätt-broschyr. Receptet finns dessvärre inte på nätet så jag återger det på ett ungefär här: istället för ansjovis används stekta champinjonskivor kryddade med kanel, kryddpeppar och salt. Dessa blandas med potatis och lök och över hela rasket hälls havregrädde som kokats upp med kryddpeppar, nejlikor och salt och fått stå och dra ett tag (sila bort nejlikorna innan grädden slås över). På med ströbröd och in i ugnen en timme. Det finns en variant på vegetarisk frestelse på hemsidan, men det är inte den här, vilket är synd. Där saknas också recept på smaskiga julkryddade tofupuckar...

Anonym sa...

tack tack tack tack!!

Anonym sa...

Varför inte dra i lite arame-alger också (eller annan typ av alg) så får man lite havssmak också. Plus att alger är så nyttigt (innehåller bl.a. mycket jod, som är lite knepigt för oss veganer att få i oss tillräckligt av). Vi har alltid arame-alger i vår janssons och det blir jättegott! Och så brukar vi köra med sojagrädde istället för sojamjölk för att få den mer "geggig" dvs. fet. Det är ju trots allt bara jul en gång om året.
Men kapris och oliver i låter gott, det ska vi kanske prova i år! Upptill algerna alltså. Mycket salt behövs, och dill också tycker jag. Men julkryddorna var en bra idé. Anjovis är ju kryddade.

Anonym sa...

Gillar man inte kapris (jag har iallafall lite svårt för det) kan man ha i en tub tartex istället, hur gott som helst!

Anonym sa...

A: Om du förlorat dina recept från Djurens Rätt kan ju lätt som en veganplätt beställa nytt! Kolla här:

http://www.djurensratt.se/portal/page?_pageid=33,5894251&_dad=portal&_schema=PORTAL

eller här:

http://www.facebook.com/home.php#/event.php?eid=36134093430&ref=nf

....här kan du beställa ett kampanjpaket med 25 foldrar. Då kan du spara ett extra till dig själv samt ge till alla du känner. För tänk de stackare om ännu inte förstått att julmat inte bara behöver ha sitt ursprung från djur :)

Anonym sa...

Jag gjorde det här receptet idag till middag, men jag halverade det och använde bara havregrädde (jag hade ingen sojamjölk), men jag blev inte alls nöjd med resultatet. Bland annat fick det en ganska läskig bismak.

Marika på Odlingspyssel sa...

Jag har gjort en länk till det här inlägget i min blogg, hoppas att det går bra?

Jag gjorde det här receptet igår (men uteslöt oliverna och hade istället i mer kapris) samt gjorde receptet glutenfritt med glutenfritt ströbröd. Jättebra recept som jag tackar tusenfallt för!

stix sa...

gjorde denna och bytte ut kaprisen mot tartex. mycket gott!

Anonym sa...

Jag kom hit via Google Translate, så synd om den stackars språket. Jag ville tacka dig för receptet, det var svårt för mig att tänka på ett alternativ till ansjovis, men kapris är en fantastisk idé!

Anonym sa...

Jättegod! Detta är min första jul som vegan, och det var över förväntan. Tack så mycket!

kate sa...

ururgott! tack för receptet :)