lördag 24 januari 2009

Saffransrisotto med krämiga kidneybönor

I fredags fyllde Emil år och då rotade vi längst bak i vårt skafferi (hur och var vi förvarar våra matvaror är nog värt ett blogginlägg i sig) för att försöka hitta något lyxigt att laga av det vi hade hemma. När studiemedlet äntligen kommer ska vi ta en pilgrimsfärd till vår älskade mataffär nu när vi båda har fungerande cyklar. Detta eviga småhandlande här och där under hösten har inte varit särskilt bra. Nåja. Efter en stunds grävande hittade vi saffran, arborioris och lite annat, vilket resulterade i en välsmakande födelsedagsmiddag. Ni som väntar på tårtrecept får hålla ut till nästa helg, för det är då vi ska ha vårt stora kalas.



Saffransrisotto 4 portioner
4 dl arborioris
1 schalottenlök
2 msk olivolja
3 dl vitt vin
ca 7 dl varm grönsaksbuljong
1 pkt saffran
salt, svartpeppar
ev. 2 msk tofuline färskost naturell eller vegansk parmesan

Finhacka löken och fräs den i oljan utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det fräsa några minuter. Mortla saffran med lite salt och tillsätt det. Slå sedan över vinet och låt det småputtra några minuter. Tillsätt sedan den varma grönsaksbuljongen lite i taget och låt risotton småputtra på medelvärme ca 20 minuter tills riset är färdigkokt. Tillsätt gärna lite naturell färskost. Smaka av med salt och svartpeppar.

Krämiga kidneybönor smaksatta med tryffel
3 dl kidneybönor (kokta)
1 msk finhackad rödlök
en liten skvätt tryffelolja
0,5 dl havregrädde
0,5 dl vegansk majonnäs
salt, svartpeppar

Vispa ihop grädde och majonnäs och tillsätt sedan övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Aborioris, tofuline färskorst, vegansk parmesan, vegansk majonäs.. Det är så orättvist att utbudet är så kasst om man inte bor i en storstad. Inget av ovanstående finns här i pluttdalarna. Jag önskar verkligen att det skulle finnas större utbud för veganer.. :( Men när vi väl flyttar härifrån ska vi göra massa smaskiga rätter. Detta såg mycket gott ut!

Sara Rudenmo sa...

Har du frågat efter produkterna på din lokala mataffär? Risottoris finns i alla välsorterade mataffärer, om inte annat kan de alltid ta in om det finns efterfrågan. Saltå Kvarn har arborioris i sitt sortiment, Zeta har det också liksom Risenta. Tofuline färskost borde heller inte vara något problem, eftersom det finns en hel drös med laktosintoleranta och andra ickemjölkätare runt om i Sverige. Vegansk parmesan kan du höra om hälsokostaffären kan ta in, det brukar inte vara några problem. Vegansk majonnäs borde heller inte vara svårt att få tag på, titta efter Kavlis fettfria majonnäs på tub, det brukar finnas på rätt många butiker, finns det inte så be din affär att ta in det. Lycka till!

Viktig människa sa...

Hej!

Gå gärna in och kommentera mitt senaste inlägg! Det skulle göra mig glad :D

Kram
Fanny

Anonym sa...

aaah måste prova, saffran är bestitest noprotest! tack mums mums mums.

Adde sa...

Färskost i risotto? Mycket intressant. Låter helt klart värt ett test.

Linnea: Precis som Sara skrev är Tofulines färskost rätt lätt att få tag på. Här i Kiruna finns den på Coop och till och med på mitt minimala kvarterskonsum. Samma sak med den fettfria majonäsen.

Bitte sa...

Ser verkligen jättegott ut! Underbara recept och fantastiska bilder!