måndag 18 maj 2009

2 x glass på Trädgårdsgatan

Glassbaren fick finbesök från Linköping i fredags. Vi medger villigt att Glassbarens existens hänger tätt samman med det faktum att Glass mot glass under en längre tid har spottat ur sig fantastiska glassrecept och givit oss mycket inspiration. Vi är nu glada att kunna ge något tillbaka. Här följer recept på passionsfruktsorbet och jordgubbsglass. Fler glassrecept kommer senare.


Bild från Glass mot glass.

Passionsfruktssorbet
2 dl vatten
1 dl socker
2 dl passionsfruktsjos
½ msk glukos

Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt det koka i ca 5 minuter utan att röra om. Låt sedan sockerlagen kallna. Tillsätt passionsfruktjos och glukos och blanda om. Om du har en glassmaskin hällen du blandningen i den och kör tills sorbeten blir färdig. Om du inte har någon glassmaskin häller du blandningen i en form och täcker över den och ställer sedan in den i frysen. Låt den frysa i 4-5 timmar och rör om med jämna mellanrum.

Jordgubbsglass
2 dl Oatly havregrädde
1,25 dl socker
2 dl Carlshamns luftig visp
100 g frysta jordgubbar

Värm 1 dl havregrädde och socker i en kastrull och rör tills sockret har smält. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta till en puré. Tillsätt jordgubbspurén och blanda ner den. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum.

7 kommentarer:

fredrik sa...

aha, åhå, spännande läsning! mest förvånad över att så lite jordgubbar kunde smaka så mycket jordgubb. Spännande också med gräddkombon i jordgubbsreceptet. Kanske man skulle prova!

Passionsfruktssorbet blev jag så sugen på att jag var och köpte ett paket juicedryck tidigare idag. Och glukos har jag ju i skåpet - kanske har du värvat mig till glukosens anhängare med den krämiga sorbeten!:D

Fråga: med passionsjos menar du juicedryck va? Alltså typ rubicon&co, inte ren färskpressad passionsjos?

tack för cred och tack för att du sprider glassevangeliet! :)

Sara Rudenmo sa...

jag tycker att glassen blir krämigare och gräddigare och man kör på 2x havregrädde istället för grädde+mjölk. grejen är frysta jordgubbar, i alla fall så här års. de smakar väldigt mycket!

ja, jag har använt rubicons passionsfruktsjos i det här receptet. har även testat att göra sorbet på pressad saft från passionsfrukter, men det känns så ovärt att hålla på att klämma ut lite saft ur typ tusen passionsfrukter när det är enklare - och godare! - att använda färdig jos.

Anonym sa...

Hej Sara!
Snart tar jag studenten, och vill självklart bjuda mina gäster på en vegobuffé. Mina föräldrar påstår att när de frågat deras arbetskamrater så har de sagt att de inte hade gått på en mottagning som bara serverade vegetariskt. Jag tycker att det är jättefånigt och har bestämt mig för att servera en helt fantatisk djurvänlig buffé. Tyvärr är det främst mina föräldrar som kommer laga maten eftersom jag kommer vara upptagen med annat. Och de hävdar att det är "mycket lättare att bara servera lite kallskuret". Därför undrar jag om du har några trevliga tips på lättlagad plockmat till en studentbuffé som även kommer få köttisar att känna sig nöjda?

Anna sa...

Anonym! Jag har samma problem som du, kallskuret verkar vara grejen för stressade föräldrar... Dock har jag promotat seitan hårt,(visst det tar lång tid att göra, men resultatet blir ju så gott som kött) alltså, något för släkten. Men mer tips skulle inte sitta fel! :)

Moa sa...

Mmm, de där glassarna såg riktigt goda ut. Får ta och prova någon dag! Glukos, var finns det att köpa?

fredrik sa...

sara: jo, frysta jordgubbar är inte att förakta, brukar oftast bli bättre än färska just till glass. och när det gäller juicen: verkligen! jag är lite skeptiskt till "supernaturliga" fruktglassar lite därför - varför lägga massa jobb på att bearbeta sönder frukter som är minst lika goda som de är (till och med jag gillar färsk frukt mer än fruktglass :D

moa: glukos finns väl framförallt på apoteket, i små tuber.

Kocken sa...

Ser fint ut - själv ska jag ge ut en kokbok där allt är marinerat i gin www.metrobloggen.se/kockenochpingvin