tisdag 26 maj 2009

Vegansk ädelostpaj med broccoli

Så, nu har jag då också äntligen testat den veganska ädelosten från Tofuline. Här i Uppsala hittar du den bland annat på Ica Torgkassen och Ica Luthagen. Jag minns inte längre hur ädelost smakar, men en ostälskande väninna intygade att denna ost smakade mycket likt komjölksädelost, förutom att denna ost var lite godare. Själv tyckte jag väldigt mycket om den. Och du ostälskande väninna, visst blir det väl ädelost och kex på nästa bokklubb?



Broccoli- och ädelostpaj
Pajdeg:
3 dl siktat dinkelmjöl
100 g mjölkfritt margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
300 g broccolibuketter
½ purjolök
200 g tofuline ädelost
1,5 dl havregrädde
1 msk maizena
1 tsk dijonsenap
salt, nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Häll mjölet i en bunke. Fördela margarinet i mjölet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter. Förväll broccolin i saltat vatten ca 2 minuter. Häll sedan av vattnet och fördela broccolin i pajskalet. Strimla purjolöken och strö den över broccolin. Rör ut maizena i lite av grädden och tillsätt sedan resten av grädden och ädelosten och rör tills blandningen blir slät. Smaka av med dijonsenap, salt och svartpeppar och häll blandningen över broccolin. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter.

5 kommentarer:

soya sa...

Gud vad gott det ser ut! det måste jag prova på någon dag :)
kram kram

Martin sa...

Hej Sara! Tack för en trevlig och inspirerande blogg. Angående receptet ovan undrar jag om du har något tips på vad som kan användas i stället för Maizena?

På tal om det vore det ju en ytterligare aspekt att du gjorde bloggen lite mer konsumentmedveten. Varför vi skall undvika Unilever, Nestlé, Kraft och så vidare.

Anonym sa...

himla bra paj! men, vår purjolök blev rosa?

Anonym sa...

maizena är väl inte veganskt?

Elin sa...

Det är väl bara maizenas redningar som innehåller mjölksocker? det vanliga majsmjölet är väl rent majsmjöl? Annars borde väl potatismjöl funka lika bra. det använder man ju i efterättspajer.