söndag 11 oktober 2009

Efterrätter från 2 GRÖNA

Dessa efterrätter serverades vid senaste 2 GRÖNA.

Saffranspannacotta med hallon
4 dl havregrädde
1 dl gelésocker multi
en gnutta vaniljfrön
1 kuvert saffran

1 dl hallonsylt

Koka upp gelésocker, 2 dl grädde, vaniljfrön och saffran och låt det koka en halv minut. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden. Häll upp i fyra portionsformar och ställ in i kylen några timmar innan servering. Skeda över hallonsylt när pannacottan har stelnat.


Recept på vaniljglass och lingontosca hittar du här.


Varm äppelkaka med macadamianötter och dadelsirap
50 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2,5 dl sojamjölk

2 äpplen
1 dl macadamianötter

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad form. Kärna ur äpplena och skiva dem. Tryck ned äppelskivorna i kakan och strö över macadamianötterna. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Servera äppelkakan varm med dadelsirap och vaniljsås.


Chokladkaka med smak av kaffe 12 bitar
200 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1,5 dl sojamjölk
0,5 dl kallt starkt kaffe

Glasyr:
50 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
0,5 dl kakao
0,25 dl sojamjölk
0,25 dl starkt kaffe

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken, kaffet och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den inuti (jag föredrar ca 18 min). Låt kakan svalna. Smält sedan margarinet till glasyren och rör ner socker och kakao. Tillsätt sojamjölk och kaffe och låt glasyren sjuda tills den tjocknar. Låt sedan glasyren svalna något och bre den sedan över kakan. Servera gärna kakan med färska bär.

1 kommentar:

Vilda sa...

åh.. tänk om man hade en bild att dregla över :-) Låter jättegott iaf. Kram på dig!

Vilda