måndag 26 oktober 2009

Svamprullar med lingonchutney

Jag har ett bra minne, men inte så bra att jag kan rekonstruera de recept jag och Emil lagade till på senaste 2 GRÖNA enbart ur huvudet. Recepten är nämligen ohjälpligt (tror vi) försvunna, eftersom Emils dator inte längre vill samarbeta. Nu ikväll laddar jag upp inför onsdagens tentamen genom att laga till en trerättersmiddag. (Nåja, och för att jag ska leverera en krönika med tillhörande recept imorgon bitti...) Höstiga svamprullar med lingonchutney serverades till förrätt, och om jag inte minns helt fel är dessa nästan identiska med de svamprullar som serverades på lördagsrestaurangen för ett par veckor sedan.



Svamprullar med lingonchutney
Svamprullar
2 stora ark filodeg
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 liter blandad, färsk svamp (jag hade trattkantareller och champinjoner)
½ purjolök
1 msk färsk, finhackad timjan
salt, nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Tina filodegen. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Grovhacka svampen och finhacka löken. Stek svamp och vitlök några minuter så att svampen får lite färg. Strimla purjolöken fint och låt den fräsa med svampen några minuter. Smaka sedan av med färsk tinmjan, salt och nymalen svartpeppar. Dela varje filodegsark i fyra rektangulära bitar. Lägg drygt en matsked svampfyllning på varje ark, vik in degen längs långkanterna och rulla ihop svamprullarna. Fukta änden med vatten och fäst ihop svamprullarna. Pensla dem med olivolja. Grädda svamprullarna i ugnen ca 15 minuter eller tills de fått färg.

Lingonchutney
1 msk olivolja
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
2 dl rårörda lingon
1 krm malen kanel
2 msk råsocker
salt, nymalen svartpeppar

Hetta upp oljan i en kastrull. Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och chili och låt det fräsa någon minut utan att det tar färg. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt chutneyn koka upp. Låt chutneyn småputtra i 10 minuter. Servera den ljummen till svamprullarna.

1 kommentar:

Vegoblogg sa...

Takk for super oppskrift, den skal prøves ut!