torsdag 19 april 2007

Den grekiska middagen

Ugnsbakad potatis med örter, tzatziki, grönsallad med vitlöksdressing, hembakt lantbröd samt grekiska färsbiffar, det är vad jag blev bjuden på ikväll! Här är receptet på Elins grekiska färsbiffar. Det var första gången de lagade till veganska biffar och resultatet blev fantastiskt! Måtten är kanske inte exakta, men jag återkommer med justeringar när jag också lagat till dessa biffar. Dessutom kommer säkerligen också en och annan oliv hamna i mina biffar.



Elins grekiska färsbiffar rätt många
125 g torkad sojafärs
4 dl kokta sojabönor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk soja
0,5 tsk kanel
1 tsk torkad oregano
½ kruka färsk mynta
salt, svartpeppar
1,5 dl ströbröd
0,75 dl sojamjöl
1,5-2 dl vatten

Häll hetvatten/grönsaksbuljong över sojafärsen och låt stå några minuter tills färsen blivit mjuk. Låt den sedan rinna av och blanda med hackad lök och sojabönor. Mixa det tillsammans med vitlök, färsk mynta, tomatpuré och soja. Ha i oregano, kanel, salt och svartpeppar. Blanda i ströbröd, sojamjöl och vatten och låt smeten stå och svälla i kylskåpet ett tag. Forma sedan till biffar och stek på rätt hög värme några minuter.

5 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Vilken härlig middag! Blogga gärna veganska Snoddas när du har lust och tid.

Kristina Eriksson sa...

Va många trevliga recept du har! Är lite på gång å köpa tofu för första gången i mitt liv (jag har ätit det några gånger men det var himla länge sedan). Har du någon sort som du kan rekommendera?

Anonym sa...

Jag brukar oftast köpa vanlig, naturell tofu från kung markatta, det finns i de flesta mataffärer. Den har bra konsistens. De färdigmarinerade tycker jag sällan är så särskilt goda, men smaken är ju olika. Jag brukar marinera tofun och sedan woka eller steka. Eller använda istället för fisk. Jag har ett 'fiskgratängsrecept' med tofu istället för fisk här på bloggen.

Anonym sa...

jag brukar köpa tofu på kina-affärer (super-tofu brukar den kallas) tycker den är mycket godare, tyvärr inte ekologisk och finns ju inte i alla städer.
Grym blogg förresten, imponerad att du hinner laga så mycket mat.

Kristina Eriksson sa...

Sara och Karin - Tusen tack för hjälpen med tofun. Hade en känsla av att den naturella var bäst men nu vet jag!