lördag 8 november 2008

Chokladkaka med tranbär och cashewnötter

Har jag nämnt att jag är en sån där som tar receptfoldrar och recept närhelst jag får tillfälle? Det låter nästan sjukligt nu när jag skriver om det, men jag började med det redan i tolvårsåldern. Jag samlade mina foldrar i en liten resväska och sedermera i en pärm. En av mina systrar samlade på skrot när hon var liten. Hon hade diverse saker i låda under sängen. Själv nöjde jag mig med bokmärken, suddgummin och just det, receptfoldrar. De flesta foldrar har jag gjort mig av med nu. Jag kan inte minnas att jag har lagat eller bakat särskilt mycket efter dessa små foldrar, men jag tyckte om att titta på bilderna. Så gör jag än idag. Jag tar receptfoldrar för att få inspiration och för att titta på fina matfoton. Men ibland händer det att jag faktiskt lagar recepten. I torsdags blev det en veganiserad variant av ett recept på chokladkaka med tranbär och mandel som just nu finns att hämta i Icas butiker.
Chokladkaka med tranbär och cashewnötter 8-10 bitar
200 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 dl torkade tranbär
1 dl osaltade cashewnötter
2 dl sojamjölk

Limeyoghurt
2 dl sojayoghurt
saft och rivet skal av 1 lime
1 msk råsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan ca 20 minuter. Låt kakan svalna, gärna i kylskåp över natten. Blanda yoghurten med det rivna limeskalet, limesaften och råsockret. Servera kakan med en klick limeyoghurt.

Icas version finns här.

5 kommentarer:

Anonym sa...

När jag var liten tyckte jag om att hitta på egna recept, de flesta skulle förmodligen blivit totalt misslyckade om jag hade lagat eller bakat det jag hittade på, men jag tyckte det var roligt iaf.

Och när du tar upp det är jag nog likadan nu, skillnaden är den att jag numera tycker om att läsa recept och sedan fundera över hur jag kan göra dem annorlunda för att passa mig bättre.

:D

Jennylusss sa...

baaah! Så det var detta jag missade :-( buhhuu!

Anonym sa...

Angående ICA måste vi alla hjälpas åt att få de att sluta sälja burägg. Kolla in Djurens Rätts kampanj om just detta:

http://www.djurensratt.se/portal/page?_pageid=33,7418316&_dad=portal&_schema=PORTAL

...en bit på vägen till världen utan hemsk äggproduktion!

Anonym sa...

Supergod kaka! Våran skulle dock ha varit inne lite längre, men kladd är gott! Och vi hade glass istället för yoghurt. Nu ska vi vräka i oss lite till. Tackar för receptet!
/två sprättar

Bakrecept sa...

Verkar inte som ett dumt recept, får man nog prova. Chokladkaka är alltid göttans.
Du borde även testa detta recept, Chokladkaka med espressomousse recept

Fin blogg förresten :)