torsdag 27 november 2008

Rödbetssallad

En av mina favoriter på julbordet är rödbetssalladen. Jag har faktiskt redan börjat okynnesäta den fastän det inte är julafton på långa vägar. Gör det du med. Den är oslagbar på vörtlimpa eller något annat mörkt, gott bröd.Rödbetssallad

4 dl inlagda rödbetor
1 gul lök
1 syrligt äpple
2 ättiksgurkor
1 dl vegansk majonnäs
1 dl havregrädde
1 msk dijonsenap
salt, nymalen svartpeppar

Skär rödbetor och äpple i mindre bitar. Finhacka lök och ättiksgurka. Blanda majonnäs, havregrädde och senap. Blanda i rödbetor, äpple, lök och ättiksgurka. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

5 kommentarer:

Heikki sa...

In Finnish it's called "rosolli", and it's a staple of the Christmas table here too. I really like it as well!

Anonym sa...

var får man tag på vegansk majonäs eller gör du den själv?

Sara Rudenmo sa...

Ibland gör jag själv (finns recept i mitt receptregister) och ibland köper jag. I vanliga matbutiker brukar det finnas fettfri majonnäs från Kavli, den är ok. I välsorterade affärer brukar även Plamils veganska majonnäs finnas.

Anonym sa...

Ditt recept var rätt likt mitt eget. Ibland har jag i lite kokt kall potatis också om jag planerar att äta mycket, för det gör salladen mindre skarp. Ett tips :) Och jag gillar att variera mig, så vissa jular har jag pepparrot i, det är jättegott, och vissa jular gör jag vinegrette-sås istället för majonässås. Någon jul har jag haft kapris i också, vilket också är jättegott. :) Dijonsenap har jag inte provat än, men det ska jag testa i år! Tack för det tipset!

@emelie: Vegansk majonäs finns i dom flesta butiker på "allergimathyllan" - vid den andra äggfria, glutenfria maten. Men Konsum är dåliga på att sälja den har jag märkt. Bättre tur på ICA (tyvärr, jag gillar Konsum bättre).

Anonym sa...

Aldrig gjort rödbetssallad innan, men det blev väldigt gott. Hade dock "vanlig" senap istället för Dijon, man behöver inte snåla på pepparn heller.