onsdag 19 november 2008

Veckans soppa: Fransk löksoppa

Det här är en enkel, billig och otroligt god soppa. Servera med vitlökskrutonger och riven ost eller som på franskt vis, med ostgratinerade brödskivor.Löksoppa 4 portioner
5 gula lökar
2 msk mjölkfritt margarin
ca 1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk timjan
2 dl kokta mungbönor
salt, svartpeppar

4 skivor gott bröd
olivolja
2 vitlöksklyftor

valfri vegansk ost

Skiva löken tunt. Hetta upp margarinet i en kastrull och fräs löken i ca 10 minuter tills den blir genomskinlig och lite ljusbrun. Häll sedan i vatten, buljongtärning och timjan och låt soppan koka upp. Häll i kokta mungbönor strax innan servering. Låt sedan soppan sjuda i 25 minuter. Smaka av soppan med salt och nymalen svartpeppar. Skär brödet i tärningar och hetta upp lite olja i en stekpanna. Pressa i vitlöken och lägg i krutongerna. Fräs några minuter. Servera soppan med krutongerna och riv slutligen lite vegansk ost över.

6 kommentarer:

bara Lova sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

är det franskt att ha mungbönor i löksoppa???

Sara Rudenmo sa...

Per, nej det är inte ett dugg franskt. Men jag ville ha mer protein i min löksoppa. I receptet står det bara "löksoppa", inte "fransk löksoppa".

Anonym sa...

jaha då vet jag, det var proteinet.men i receptrubriken/inläggsrubben står det "fransk löksoppa" så därför jag reagerade...

Anonym sa...

Hej Sara!
Undrar vilken vegansk ost du river över soppan?

Esbe sa...

Trevligt recept :) Måste bara råga, Menar du att bönorna ska vara med i de 25 minuterna, eller ska de läggas i strax innan servering?