måndag 21 september 2009

Veckans soppa: rödbetssoppa

När rödbetorna kostar 2,5o kronor kilot är det klart man köper några kilo och gör rödbetssoppa.



Rödbetssoppa 4 portioner
1 gul lök
5-6 st rödbetor (ca 500 g)
1 dl röda linser
ca 1,2 l vatten
2 buljongtärningar
2 msk äppelcidervinäger
2 msk hackad persilja
salt, svartpeppar
sojayoghurt och saltgurka till servering

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Tillsätt rödbetor (men spar någon deciliter till senare), linser, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Ha sedan i resten av rödbetorna så att soppan får lite mer färg. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt och skivad saltgurka.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Var kostar de 2,50?! Någonstans i uppsala?

Sara Rudenmo sa...

Coop i Gränby centrum! Gäller även lök, morötter och vitkål.

niva sa...

åh vilket kap, jag som tyckte jag kapade när jag köpte vitkål för 3,90 på ica väst. men man vill ju helst ha rödbetor!

Dr Josefsson sa...

Provade med lite morötter i - funkade fint ;)