onsdag 11 april 2007

Linsbiffar

Förra veckan lagade jag till dessa linsbiffar som har väldigt bra smak och konsistens och inte på långa vägar faller isär i stekpannan. Och de behöver inte ens mjöl för att bindas ihop! De går att smaksätta med vad man tycker, sist blev det vitlök, persilja och gräslök.



Idiotsäkra linsbiffar 5 st
1 dl gröna linser
1 dl matvete
3 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 liten gul lök
3 tsk soja
1 vitlöksklyfta
1 msk finhacka persilja
1 msk finhackad gräslök
salt, svartpeppar

Koka upp linser och matvete i vattnet tillsammans med buljongtärningen. Låt koka i 15-20 minuter tills allt vatten är borta. Mixa tillsammans med soja. Tillsätt den finhackade löken och pressa i vitlöken. Ha i persilja, gräslök, salt och peppar. Beroende på hur mycket vätska det är kvar i linserna och matvetet så får du kanske ha i lite sojamjöl, men jag tror inte det är nödvändigt. Forma till fem biffar och vänd dem i ströbröd. Stek dem sen några minuter på rätt hög värme.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Jag brukar använda kokta röda linser och mixa med havregryn och vatten. Det är enkelt och ger bra konsistens och hållbarhet. Blandar i stekt lök och kryddor och kan sedan formas till biffar eller bollar. Tänker prova ditt recept, omväxling förnöjer.

Anonym sa...

«Idiotsäkra» skulle jag väl inte kalla dem.. :) Supergoda, dock. Får träna på dem.

Anonym sa...

Jodå :) om du bara låter all vätska koka bort. Och tillsätt lite sojamjöl/vetemjöl/potatismjöl/kokt kall potatis etc. om de mot förmodan inte skulle hålla ihop.

Anonym sa...

Mina faller alltid ihop, ska prova detta recept. Men vad är matvete? Behöver man det?

Anonym sa...

Ah, nu fick jag till dem mycket bra. Istället för att ”mixa” linser och grejs så överkokte jag dem lite och mosade till en mysig gröt, och sen om man utelämnar ströbröd blir de mycket finare och grönare på något vis. Tips.

Anonym sa...

Olle Tjerström

nej men här är jag ute och googlar recept osså kommer jag till din sida. var nära att jag inte upptäckte det. jag tänker göra dina biffar. ha det bra /Olle

Anonym sa...

Olle: Lycka till med biffarna!

Anonym sa...

Hej Sara....
Tack för receptet på dina goda linsbiffar. Jag hittade inte matvete i affären men hade dinkelris så jag satte det istället, sen duttade jag i lite fransk senap. Mkt goda biffar tänker göra dem igen.
Ha det....sinikka

Anonym sa...

Hallá Sara!
Har testat dina biffar ett antal gánger nu, de är verkligen uppskattade, min son gillar inte vegetariskt nát vidare men dessa tycker han är toppen!!!
Har lagt till kikärter och quinoa istället för matvete, försöker undvika gluten!
Brukar servera med chutney och creme fraiche till, supergott!!!
Kram Pelle

Anonym sa...

jag brukar också göra superbra biffar av blötlagda o sedan mixade små svarta linser samt råriven potatis, stekt lök, svamp o soja. håller ihop finfint o blir jättegott!

Oscar EK"orre" sa...

Använda vanligt ris istället för matvete. Matvete använder man istället för färs, i sallader m.m.

Vet ni mer vad man kan göra?

Istället för matvete kan man använda ris (10-minuters) och använda röda linser, tillsätt eventuellt lite mjöl om det blir för kladdigt.

Unknown sa...

Hallå!

Jag och min fru har gjort dessa biffar några gånger nu och de är väldigt bra. De bästa linsbiffarna jag lagat. Har i lite mindre vatten än det står, annars precis som receptet. Tack & bock!

Gustav sa...

supergoda linsbiffar. de bästa jag ätit faktiskt - och så föll de inte sönder. tack för en jättebra blogg /gustav

Micke sa...

Åt dem i går, supergoda!

Ilja sa...

tänkte bara skriva och tacka för det här receptet! det har blivit vårt absoluta standardrecept för linsbiffar, mycket godare än några andra linsbiffar vi någonsin ätit! brukar få ha lite mjöl för att det ska binda, men kan vara för att jag är n00big på att steka...

men vi har säkert gjort dem ett dussin gånger det senaste året!

dessa med grönpepparsås och kokt potatis <3

Unknown sa...

Nu skall jag testa dina biffar till mina barn på förskolan där jag jobbar som kock och måltidspedagog. Håll tummarna nu kör vi!!

Resultatet gå att se senare idag på instagram @linaslagakraft
trevlig helg!!

Karin sa...

Verkligen lättlagade och höll ihop bra, men de smakade mest salt och lök (men ändå goda). Jag tar mindre soja och lök nästa gång, så blir de säkert perfekta. Tack för receptet.

Unknown sa...

Ska de verkligen bara koka 15-20 Min? De är fortfarande hårda då, är väl inte så bra för magen?