tisdag 14 november 2006

Saffransquinoa med tre sorters bönor


Igår gjorde jag en variant på paella där jag använde quinoa istället för ris. Väldigt gott, och mycket nyttigare. Quinoa odlades först av Inka-indianer i Sydamerika. Quinoa, eller mjölmålla som det heter på svenska är en ört vars frö man använder. Det är släkt med både spenat och rödbeta.Saffransquinoa med tre sorters bönor

3 dl quinoa
6 dl vatten
1 buljongtärning
gurkmeja

olivolja
1 påse saffran
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
2 dl fryst majs
100 g haricot verts
2 dl kidneybönor
2 dl svarta bönor
10 champinjoner
färsk chili efter smak
salt, svartpeppar
lite pressad citron

Koka quinoa i vatten, grönsaksbuljongtärning och lite gurkmeja i cirka tjugo minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med saffran och chili. Lägg lökfräset i en skål och hacka paprikorna. Fräs paprika tillsammans med majs. Lägg efter ett tag ner bönorna. I med lökfräset och quinoa när det är klart. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Kvarta champinjonerna och fräs dem för sig. Garnera saffransquinoan med svampen. Klart!

Idag åkte mamma till Tyskland för att gå på en bryggerimässa. Jag hoppas hon får med sig några pastejer till mig, men man vet ju inte hur det är med det. Man får ju inte ha det i handbagaget, det kan ju finnas en bomb i pastejburken. Och något incheckat bagage skulle hon inte ha. Hoppas att posten inte är lika kinkig, för jag vill verkligen ha brotaufstrich!

2 kommentarer:

Ilva sa...

Vilken bra idè att ha saffran i quinoan! Tack!

Ilva sa...

ps. glöm inte att pinga på nyligen.se