fredag 17 november 2006

Studentpasta de luxe


Som den student jag är borde pasta statistiskt sett ingå i min matsedel betydligt oftare än vad det faktiskt gör. ICA-affären där jag tidigare bodde, i Flogsta, Uppsalas studentghetto nummer ett, säljer faktiskt mer pasta i förhållande till annat än någon annan ICA-affär i hela Sverige. Jag har dock aldrig varit någon fanatisk spaghetti-med-ketchup-ätare. Nedan kommer ett pastarecept, billigt men riktigt gott, och med få ingredienser, som varje student säkerligen har i skafferiet eller kylskåpet.

Tomatsås med vita bönor
1 burk krossade tomater
1 liten lök
1-2 vitlöksklyftor
1,5 dl stora vita bönor
några färska champinjoner
en nypa socker
salt, peppar

Hacka och fräs lök och vitlök i lite olja. Skär champinjonerna i bitar och låt dem fräsa med löken ett tag. Ha i tomatkrosset, bönorna och lite socker. Låt koka cirka tio-femton minuter. Smaka av med salt och peppar.

Grön pasta
spaghetti till två personer
1 liten lök
1-2 vitlöksklyftor
100 g haricot verts
pesto efter smak

Koka spaghettin. Skiva löken och vitlöken och fräs den i olja i en stekpanna. När det fått lite färg, tillsätt haricot verts. Vänd ner pastan när den är klar och ha i så mycket pesto som du vill ha. Om man vill lyxa till det kan man hacka några mandlar eller hasselnötter och fräsa med löken.

Inga kommentarer: