lördag 30 december 2006

Om bantarskedar och klena julgranar

Nu är jag tillbaks i Uppsala igen. Julen var bra och maten har varit väldigt god. Köpegranen var väldigt klen, för att jag och mamma var ute alldeles för sent dagen före julafton på jakt efter den perfekta granen. Men syster Elin fixade läget då hon kapade av granen nertill (den var inte bara klen, den var även för lång) och borrade hål i den stackars granen och tryckte dit de avkapade grenarna. Väldigt tjusigt!


Jag har inte bara fått raggsockar och en matberedare i julklapp, utan också, precis som önskat fått en bantarsked. Vi har alltid haft bantarskedar hemma i min familj, det är min morfar som gör dem. Det är helt enkelt en vanlig sked med hål i, som fungerar som en liten hålslev. Perfekt att plocka upp oliver ur burken eller kokta brysselkål med ur kastrullen!


Brysselkålspasta med pesto 2 portioner

200 g pasta
10 brysselkål
5 champinjoner
½ röd lök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk pesto
150 g fast tofu
salt, peppar


Koka pastan. Förväll brysselkålen i saltat vatten några minuter. Finhacka löken och vitlöken och fräs det i olivolja tills löken blivit mjuk. Kvarta champinjonerna och låt det fräsa med löken. När brysselkålen är klar, dela dem i två delar och låt det fräsa med svampen och löken. Ha i pesto och smula ner tofun. Vänd ner pastan när den är klar. Låt allt bli varmt och smaka sedan av med salt och peppar.

3 kommentarer:

j sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
j sa...

vilken otroligt smart sked. skulle behöva en sån till mina brysselkål!

Anonym sa...

verkar så gott!!detta blir maten idag hemma hos oss idag innan jobbet! din sida är helt toppen för mig som är "nybliven" vegetarian!tack!