måndag 1 januari 2007

Gott nytt år!

Då var det ett nytt år. Jag jobbade på nyårsafton. Serverade på Sylvestergasquen på GH. Maten var god, vi ickeköttätare fick bland annat apelsinmorötter och rosmarinkokta kidneybönor. Köksmästaren hade tittat i den underbara kokboken VEGGIEBOOK jag köpt flera exemplar av på bokrean, och bland annat gett till GH. Den lilla kokboken, som dessutom är på både svenska och engelska, är skriven av Johan Ahlstedt, Niclas Ryhnell och Severin Sjöstedt. Den är full av vackra rätter som verkligen passar på gasquer. Den är inte vegansk, men det är lätt att byta ingredienser till veganska alternativ. Den finns dessutom för otroligt låga 21 kronor på adlibris! Köp köp köp!

Från sittningsmat till någon annat, nämligen en oförskämt snabblagad tofurätt med paprika och curry.

Gul tofuwok med paprika och curry 2 portioner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g fast tofu
1 liten klyfta vitkål
1 liten gul paprika
1 tsk curry
1-2 tsk röd currypasta
salt, ev. peppar

Skiva löken och finhacka vitlöken och fräs det i olja tillsammans med curry. Skär tofun i kuber, strimla paprikan och vitkålen och låt det fräsa med löken. Tillsätt currypasta och låt det fräsa några minuter till. Servera med nudlar eller ris.

Tips: köp vegetariska minivårrullar på din lokala asienlivs. Cirka 40 kronor för 80 små vårrullar. Perfekt som tillbehör till sån här mat. Bara att värma i ugnen och servera med sweet chilisås.

2 kommentarer:

Anonym sa...

OH MY GOD!! Är själv inte vegan, men känner att med dina recept vore det inte ett alltför svårt steg! Det är ju inte trist att äta veganskt! :O

Agnes och Carl Michael sa...

Vi gjorde detta recept med rökt tofu och hade i några morötter också. Vi kan bara konstatera att det blev alldeles underbart! (som vanligt)