måndag 7 januari 2008

Nyårsdessert

Till dessert på nyårsafton blev det en alldeles underbar vit chokladmousse. Vit vegansk choklad finns bland annat på Goodstore i Stockholm och Astrid och Aporna i Malmö. Om det finns i Uppsala vet jag inte, för jag har inte letat.



Vit chokladmousse med hallon och lime
4 port
1 pkt go greens vispgrädde
200 g vit choklad
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
saften av 1 lime

till servering:
hallon
socker
pressad lime

Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden, socker och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner den smälta chokladen och pressa i limesaft och blanda väl. Häll upp moussen i fyra portionsformar och låt stå i kylen några timmar eller över natten. Marinera hallon i limesaft och lite socker och lägg på en sked av detta vid serveringen.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Har vara testat soyatoos sojagrädde och tycker den är okej, och kör därför på den för att få ett säkert kort. Vågar inte testa go green, är den god? :D

Anonym sa...

Ja, jag tycker den är mycket godare. Soyatoo har en lite läskig bismak som gogreen inte alls har.

Anonym sa...

Vart hittade du vit choklad? goodstore sa till mig att organica slutat tillverka sin (kakan som fanns på goodstore). tragik...

(jag röstar förresten på soyatoo, om det inte är till glasstillverkning)

Anonym sa...

Jag köpte min på Astrid och Aporna i Malmö. Det är inte en kaka utan en påse med små chokladlinser.

Anonym sa...

Finns dessa små chokladlinser på goodstore också måntro?
Vad kostar de och hur mycket är det i varje påse?

Hur långt i förväg kan man göra denna om man lägger upp i glassen? Men kanske inte lägger på hallongrejerna fören precis innan man serverar?
Går det att göra moussen något dygn innan?

Serverar du i vinglas eller cocktailglas?

Sara Rudenmo sa...

Anonym: Jag vet inte om det finns på goodstore, ring och fråga vettja. Jag tror det var 300-400 gr i en påse och den kostade nästan 50 kr.

Du kan göra moussen någon dag i förväg och hallonen lägger du på precis innan serveringen (jag har redigerat receptet nu). Vi serverade dessa i dessertvinglas (tror jag, jag är lite dålig på glas), jag minns inte riktigt hur mycket de rymmer, men du kan självklart servera moussen i vilka glas du vill.

Anonym sa...

Hur fast blir den?
T.ex går det att göra en tårta med browniebotten och sedan med vitchokladsmousse i ett lager över typ?
Eller hallonmousse?

Om inte.. har du några tips eller idéer för att få det funka?

Anonym sa...

Ja, den funkar att lägga på en tårtbotten. Den är kanske lite för lös att lägga på direkt, men låt den isåfall stelna lite i kylen innan du lägger på den. Samma sak gäller för annan mousse, låt den gärna stå svalt ett tag så att grädden sätter sig. Hallonmousse eller annan mousse brukar jag göra genom att blanda 1 dl valfri sylt med 1 pkt vispad GoGreens vispgrädde.

Anonym sa...

Jag har hittat en kaka med vit choklad på Astrid och aporna. Gjord på rismjölk. Bonvita. :-)

Anonym sa...

ja precis! rismjölkschokladen ä bara såååå underbar! är det någon som testat att göra mousse med den? funkar det?