lördag 25 november 2006

Lördagsfika

Nästan varje lördag under hösten har jag och mina två fikavärdskompanjoner på GH nation försörjt uppsalastudenter och andra med vegansk smörgåstårta, snickerskaka, morotskaka, smörgåsar, kladdkaka, wienerbröd samt diverse ickeveganska smörgåsar och kakor, men nu är det bara två fikatillfällen kvar, av vilka jag bara ska jobba på ena. Höstterminen har gått snabbt och det känns lite sorgligt att det snart är över, men samtidigt ska det bli skönt att slippa gå upp så tidigt om lördagmorgnarna. Jag hoppas att nästa termins fikavärdar ska fortsätta baka veganskt, så att jag och alla andra veganer, mjölkallergiker, äggallergiker och andra kan fortsätta fika på Uppsalas kanske bästa lördagsfika.


Världens enklaste wienerbröd
smördeg (innehåller nästan aldrig något animaliskt)
vaniljkräm (ekströms kokmarsanpulver+sojamjölk)
glasyr (florsocker+citronsaft)

Kavla smördegen lite. Skär den i kvadrater. Lägg en klick vaniljkräm mitt på och vik in kanterna mot mitten. Grädda 15-20 minuter i 200 grader.


När jag kom hem vid femtiden idag blev jag bjuden på falafel, ugnsbakade rotsaker och hummus av pojkvännen. Himla gott! Mitt bästa falafelrecept kommer så småningom.

Hummus
2 dl kikärtor
0,5 dl tahini (jag gillar kung markattas bäst för att den är så grov)
2 vitlöksklyftor
1 krm spiskummin
1 krm koriander
lite cayennepeppasr
olivolja
pressad citron
vatten
salt, peppar

Mixa allt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tips: mosa ihop hommusen istället för att mixa den så både känns den lite lyxigare och smakar lite godare! (Jag använder även sesamolja istället för olivolja och så har jag i citron.) Hur som helst mums med hommus!!!

crrly sa...

Wow, de där wienerbröden ser ju alldels fantastiska ut! Och många goda ingredienser i hummusen! Mmmm. Glad att jag hittade hit!

crrly sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

jag brukar också ha citron i, det glömde jag att skriva. och sesamolja ska jag definitivt testa att ha i!

AxeMan sa...

Vilken sorts koriander?