tisdag 28 november 2006

Önskan om fyllekäk


Tänk om man kunde få en sån här när man var på väg hem efter en utekväll! Jag vet att kroppen skriker efter flott, men hur gott är det med mikrad falafel och mjuka strips egentligen? Och dessutom serverad med vattnig tomatsalsa utan vidare sting eller kebabsås så stark att man håller på att trilla av stolen, för att inte tala om när kebabkillar (jag vet bara en kebabtjej i Uppsala, men hon är å andra sidan väldigt bra) trycker ut ketchup på fyllematen. Varför har inte alla kebabhak tahinisås eller åtminstone hummus? Sveriges (eller åtminstone Uppsalas och Stockholms) bästa falafelhak efterlyses!


Pitabröd med currylinser 2 port

4 pitabröd

2 dl röda linser
2 msk tomatpuré
(lite curryketchup)
1-2 krm curry
salt, peppar

2 morötter
2 palsternackor
2 potatisar
salt, peppar

2 dl sojayoghurt
1 krm curry
salt, peppar

2 tomater
½ röd lök
1 avokado
30 g ruccola

Koka linserna 10-15 minuter tills de blivit mjuka. Blanda i tomatpuré och eventuellt curryketchup. Ha i curry, salt och peppar.

Strimla rotsakerna och fräs dem i olja tills de blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Blanda yoghurten med kryddorna.

Skiva tomater, lök och avokado.

Lägg allt i pitabröd. Servera.

4 kommentarer:

Maria P sa...

Skit i Stockholm och Uppsala och åk till Göteborg för Sveriges bästa icke-hemmagjorda falafel!

Smart placerat på spårvagnshållplatsen Gamlestadstorget mitt emellan hållplatsen mot Bergjön/Kortedala och den mot Angered ligger en liten kiosk som säljer svingod falafel i rulle för 20 spänn! Bonusen är de neonrosa inlaggda majrovorna. Jag MÅSTE lista ut hur man lägger in majrova så att den blir neonrosa OCH supergod!

Typ samma (samma pris, lika god) kan man få i Hjällbo.

Annars är ju hemmagjord alltid bäst. Bloggade om det för bara någon vecka sedan...plus vegansk stark tomatsås.

Unknown sa...

Jag håller med om ketchupeländet. Men Uppsala hade faktiskt världens bästa falafelhak för tio-femton år sedan (damn, I'm getting old!): Ambessa på Dragarbrunnsgatan, mitt emot där Clarion Gillet ligger idag.

Etiopisk style på falafeln med någon sorts morötter i spiskummin som tillbehör. Men det lades ner, för killen som hade stället skulle flytta någonstans. Jag vet inte vart han skulle. Och visste jag så skulle jag följa efter!

Anonym sa...

Jag minns också Ambessa (getting old too?). Den bästa falafel jag någonsin ätit serverades i falafelbaren i Christiania.

Anonym sa...

Det ni undanhåller dagens ungdom är att kocken/föreståndaren hade världens coolaste(på den tiden!) arkiv av reggaevideor.

Ofta fick man frågan: Vad vill ni se ? BOB, Black Uhuru eller Peter Tosh (med flera) och sen satt man o goffade falafel och njöt av risig VHS-kvalle på "intern-TV:n" ...

Memories INDEED!!