fredag 24 november 2006

Svamprisotto med fänkål och het kidneybönssallad



Svamprisotto med fänkål och het kidnebönssallad 4 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl arborioris
(2 dl vitt vin)
1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
svamp i mängder (jag tog torkade trattkantareller, frysta gula kantareller samt fryst karl-johan)
2 fänkålsstånd
salt, peppar
(veganparmesan)

Hacka löken och vitlöken och fräs den i olja. Lägg i riset när löken har fått lite färg. Häll i vinet och låt puttra ett tag. Häll sedan på några deciliter varm grönsaksbuljong och låt koka cirka 20-25 minuter tills riset är färdigt. Häll på mer varm buljong under tiden tills det är alldeles lagom krämigt. Fräs svampen i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar. När risotton är färdig, blanda i svampen. Salta och peppra och ha eventuellt i parmesan. Dela fänkålsstånden i två delar och skär sedan bort stammen. Skär fänkålen i mindre bitar och fräs den i olja några minuter. Salta. Garnera risotton med fänkålen.

Het kidneybönssallad
5 dl kidneybönor
1 röd lök
1 dl olivolja
0,5 dl rödvinsvinäger
1-2 tsk sambal oelek
salt, peppar

Hacka löken. Blanda ihop dressingen. Vänd ner bönorna och löken i dressingen.