lördag 3 februari 2007

Risottolunch

Jag tänkte göra en enkel, snabblagad lunch men när jag såg risottopaketet i skafferiet ändrade jag mig. Visst, risotto är inte särskilt svårt att göra, och så himlans mycket tid tar det inte heller, men lite krångligare är det ju att göra än pastasallad. Eller det kanske det inte är förresten. Jaja. Till lunch blev det iallafall svamprisotto med rödvin, rosmarinstekt tofu och smörfrästa kantareller med vitlök. Det är bra mat att grunda en fylla på. (Vi ska äta middag sen också) Ikväll ska vi nämligen ha 89årsfest (jag, Emil och en vän fyller alla 22, och den fjärde fyller 23. Vi har förgäves försökt få henne att låtsas att hon fyller 24, för 90årsfest låter ju bra mycket roligare än 89-årsfest)Allting hade en väldigt tråkig färg, men det smakade alldeles underbart. Gör risotto enligt grundrecept (finns på förpackningen) men ha i rödvin istället för vitt vin, samt pressa i vitlök när du fräser löken och släng ner en näve torkade trattkantareller. Mot slutet tillsätter du en kvist rosmarin som du sedan lyfter bort vid serveringen.

Skär marinerad tofu (mörk kinesisk soja, vitlök, svartpeppar, rosmarin och ev. krossade enbär) i skivor och stek den några minuter på ganska hög värme. Om du använt färdigmarinerad tofu, typ Kung Markattas ekologiska (som jag inte tycker smakar särskilt marinerat) bör du stänka över lite soja vid stekningen, samt rosmarin och rikligt med svartpeppar och salt.

Servera ovanstående med smörfrästa kantareller (med mycket vitlök!) eller vänd ner kantarellerna i risotton. Jag älskar stekta kantareller och vill ha mina vid sidan av. Så. Nu ska jag diska och göra lägenheten i besökligt skick. Sen bär det av till affären för att köpa ballonger!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du hade flera bra och roliga exempel på saker/mat du kommer ta med hem från Tyskland. Har du möjligtvis några bra och roliga tipps på vad man kan ta med hem från Spanien? tack på förhand! och tack för en underbar blogg!

Anonym sa...

Hm, jag har faktiskt ingen aning. Jag har aldrig varit i Spanien.

Linda sa...

Tack, tack, tack så hemskt mycket för att du kommenterade mitt lilla inlägg så jag hittade din blogg. En riktig guldgruva!

Mikael sa...

Åh! Vad trevligt med en veganblogg (jag är också vego)!!! Får jag länka till dig?

Anonym sa...

Ja, gör det du.

Anonym sa...

Ni kunde ju alltid djudit in en ett-åring till festen och firat den med, eller varför inte en 11-åring så kunde ni haft 100-årsfest!

Anonym sa...

Vi känner tyvärr inga ettåringar eller elvaåringar. Men det blev en himla bra fest ändå.