onsdag 7 februari 2007

Tips på spännande mataffärer

Lisa efterlyser spännande mataffärer, och jag vill slå ett slag för den ekologiska och vegetariska affären Goodstore på Söder i Stockholm, som drivs av två syskon och deras mamma. Jag har bara varit där en gång men jag tänker definitivt återkomma de gånger jag befinner mig i huvudstaden. På Goodstore hittar du allt det där du annars får springa runt till en hel massa affärer för att hitta. Och det finns en hel del tyskt. Jag älskar tysk veganmat. Mina favoriter är de solrosfröbaserade påläggen Streich från Zwergenwiese och Vianas pålägg, särskilt Fumé, som består av rökt tofu. Vianas sortiment överhuvudtaget är alldeles underbart, iallafall om man vill ha köttliknande vegprodukter. Vad sägs om bratwurst och andra korvar, "fiskpinnar", "kycklingnuggets", flera olika sorters burgare med mera. På Goodstore hittar du även Tzayspett och dito grytbitar. Och veganska räkor som jag bloggat om tidigare. Och så finns det en hel del annat förstås. Nu såhär i semmeltider finns det även ekologiska semlor att köpa! Så skynda till Skånegatan 92 och köp!


Uppdaterat. Jag måste ju komma med några Uppsalatips också. Jag är ju ändå Uppsalabo.

Jag gillar Martinas Italienska Delikatesser ute i Boländerna och med systerbutik inne i Svavagallerian. Minst två sorters veganska pestosorter och flera andra veganska röror, tex. på kronärtskocka, soltorkade tomater m.m. Och himla mycket mer, men jag har inte riktigt bekantat mig med det övriga sortimentet än.

Och så Sivia Matcenter vid Vaksala Torg. Och för all del deras systerbutik ute i Gränby. Mindre, men bra sortiment. Billigt sojakött, billiga linser, bönor och så vidare. Och så massor av goda oliver och annat i delikatessdisken (delidisk finns bara i butiken i stan) Och så har de stor couscous till ett litet pris. Och de har Pringles paprikachips! (Varför säljs de inte längre i de vanliga mataffärerna?) Men tyvärr finns det inget äppelte. Om någon vet var man får tag på turkiskt äppelte i Uppsala (eller i Stockholm) är jag mer än glad, Emil tjatar om det var och varannan dag. Han blir alltmer uppgiven efter att de på ovanstående mataffärer hävdar varje gång att de ska ta hem nästa vecka, vilket de tyvärr inte gör eftersom det alltid verkar vara slut hos grossisten.

Jag får heller inte glömma Tant Gröns Skafferi ute i Hågadalen. Nu har jag sällan vägarna förbi eftersom jag har flyttat till andra sidan av stan. Men där är ett ekologiskt vegparadis. Och de har tyska pastejer... Och Booja-Booja-praliner. Mums. I Freiburg i Tyskland finns den enda Booja-Boojabutiken. En liten, liten affär med ett lika litet utbud. Men med alldeles underbara chokladpraliner. Dessutom med provsmakning.

Om jag blir fasligt sugen på veganska chokladpraliner men inte orkar ta mig till Tant Gröns går jag till Annelie K på Drottninggatan 1. Det finns flera veganska sorter, bland annat med mint, päron, hallon, marsipan i m.m. Väldigt gott, men också dyrt. Men ibland måste man unna sig saker.

Sen ett sista tips. Jag är ju egentligen en konsumtjej men ibland handlar jag på Ica. Så vitt jag vet kan man bara köpa Tzayspett på ett enda ställe i Uppsala (alltså i mataffärer, om man går ut på nationer går det att få) och det är ute på Ica Kvantum i Gränby. Cirka 10 pix för ett spett. Kanske lite dyrt, men till en sommarpicknick är det alldeles underbart.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset om goodstore!

idaida sa...

Åh, streich är det godaste! sist provade jag svampvarianten, och jag såg en tysk variant (vet inte om den finns i sverige) som var smaksatt med champagne och tryffel. Det hade varit nåt.

Anonym sa...

känns som att man borde åka ner till södra sverige för att få tag på mat.. det enda stället jag tidigare hittat tzay-spett på är i söderköping, så tack för tipset, för finns inget godare!!

Anonym sa...

ååh i love tant grön! hela håga är underbart. vad är tzay-spett för ngt? det låter spännande!

Anonym sa...

tant grön är bra. fast det var himla längesen jag var där nu. bor liksom inte nära alls. hade tänkt att gå dit på deras julmarknad innan jul, gjorde det förra året och åt grillad vegankorv. men det hanns inte med i julas.

tzayspett är en ett slags sojakött uppträtt på spett, marinerade och klara och mycket goda! det är ridderheims som gör dem, mer info hittar du här .

fax sa...

'kina li' som också ligger nära vaksala torg i uppsala, är även det ett bra ställe. tofun är billig och de har olika typer av låtsaskött och mystiska svampar i vackra konserver.

Anonym sa...

ja! det stället glömde jag skriva om. ska kanske uppdatera listan imorrn.

Anonym sa...

Måste tipsa om en bok med kul butiker, dock i Sthlm. Den heter All världens mat i Stockholm. Där finns en hel del spännande. Jag har testat en butik i Skärholmen (Munirs livs) som är jättebra och en polsk butik.

gustaf sa...

Hej om du inte hittat äppelte än, så brukar det finnas i tebutikerna i hötorgshallen i stockholm. Jag råkade hitta din blogg efter lite googlande, väldigt mycket spännande och fina recept att prova. Tack tack!

Anna sa...

Kul att du skriver om lite Uppsala tips=)Tant Gröns Skafferi måste verkligen jag ta mig till.
Hejja Uppsala=)

Anonym sa...

Tjipp, grym blogg det här!

Nu är det här inlägget visst ett par år gammalt, och du har kanske också märkt att även ICA kvarnen har tsayspett numera.

En butik icke att förglömma, trots att den ligger i Stockholm, är Dag-livs, som på övervåningen heter något med klippet. De har förutom egenskapen av att vara en vanlig "stor" mataffär en hel del bra veganskt, ekologiskt, rättvisemärkt. Massor av tofusorter, bland annat en tysk med röd pesto som är den lyxigaste jag har smakat. Butiken finns på Fridhemsplan och det går att komma in i den direkt från tunnelbaneuppgången mot fleminggatan.

/Karin

TM sa...

Billigt sojakött (17:90 för 200 gram) finns på Uppsala Orienthus på Kvarntorget. Men var tusan får man tag på billig bjäst (den på hälsokosten kostade runt 70:-...)?

Anonym sa...

Vilka bra tips, för Uppsala dessutom! Tant Grön ska jag definitivt besöka.

Ica Torgkassen vid Vaksala Torg har massor med bra veganvaror, bland annat i påläggsdisken längst in bakom brödet. Annars är jag också konsumtjej så är glad att på Coop Forum Boländerna finns en hel del vego både i och bredvid frysdiskarna.

Heja heja!

/suri