Torsdagsbjudning
Idag var jag värd och solgul morotssoppa var vad som bjöds. Och så naturligtvis våfflor till efterrätt. Morotssoppa är en av mina favoritsoppor (vilket jag visserligen brukar säga om de flesta soppor jag äter, eftersom jag tycker mycket om soppor), men morotssoppan är verkligen det! För det första är den väldigt vacker att se på, alldeles solgul, lite åt det orangea hållet. Och så smakar den väldigt gott, med apelsin i och så lite curry i bakgrunden. Som den vitlöksälskare jag är hävdar jag att soppan naturligtvis bör ätas med något slags vitlöksbröd till. Ibland gör jag vitlökskrutonger, ibland skivad baguette med vitlök, men idag testade vi Gittos pitastrips med vitlökssmör. Väldigt gott!
Morotssoppa med linser och apelsin 5 portioner
500 g morötter
1 gul lök
2 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
1 apelsin eller lite outspädd apelsinjos
3-4 dl havremjölk
ev. en skvätt havregrädde
1 tsk curry
en nypa malen muskotnöt
salt, svartpeppar
Finhacka löken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk tillsammans med curryn. Skala och slanta morötterna och lägg i dem tillsammans med buljongtärningarna, linser och vatten och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt det puttra i drygt en kvart. Skala och skär apelsinen i mindre bitar. Lägg apelsinbitarna i kastrullen och mixa soppan slät. I med så mycket havremjölk du vill ha. Själv gillar jag tjocka soppor. Smaka av med salt och peppar och en gnutta muskotnöt.
3 kommentarer:
Jag brukar ha lite färsk ingefära i också. Morotssoppa kan verkligen var gott!
Ingefära åker i min soppa ibland, liksom timjan. Det går att variera rätt mycket.
JUICE! heter det.
Soppan låter god, ska testa nån gång
Skicka en kommentar