lördag 21 april 2007

Fredagslunch

Igår stod Emil för lunchen, och detta är vad han lagade. Pasta vänd i tomatsås och bönbollar med smak av muskot och basilika. Det blev mycket gott! Hirs är en bra bas i veganska biffar och bollar, det är bara att blanda med valfri bönsort, mixa och smaksätta med vad man vill.Tomatpasta
pasta för två
1 burk hela tomater
½ gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
½ buljongtärning
chipotle efter smak
2 lagerblad
2 msk färsk basilika
2 tsk farinsocker
salt, svartpeppar

Hacka löken och vitlöken och fräs den mjuk i lite olja. Klipp tomaterna i mindre bitar och häll i kastrullen. Ha i tomatpuré, buljongtärning, lagerblad och chipotle. Koka upp och låt sedan småputtra på låg värme medan du gör bönbollarna. Koka pastan och vänd ner i såsen. Mot slutet har du i farinsocker, finhackad basilika, salt och svartpeppar.

Vita bönbollar med muskot och basilika ca 25 st
3 dl små vita bönor
1,5 dl hirs
4,5 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 msk olivolja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk kikärtsmjöl (eller sojamjöl)
1 krm riven muskotnöt
2 krm koriander
2 msk färsk basilika
salt, svartpeppar

Koka hirsen i vatten tillsammans med buljongtärningen i tjugo minuter. Mixa under tiden bönorna med olivoljan. Finhacka löken och vitlöken och blanda i det. Smaksätt med riven muskot, koriander, finhackad basilika, salt och peppar. Ha i hirsen när den är klar. Blanda allt och tillsätt kikärtsmjöl tills det blir bra fason på bollarna. Forma till bollar och stek dem i lite olja på hög värme några minuter.

Inga kommentarer: