söndag 8 april 2007

KrämkakaDetta, mina vänner, är en riktig söderhamnsk krämkaka! (Nåja, vaniljkrämen är alltid fluffigare hemmavid. Och degen kanske inte lika kompakt. Och vaniljkrämen brukar inte riktigt välla ut lika mycket som den gjorde på min krämkaka.) Gör helt enkelt en vanlig bulldeg med kardemumma i. Istället för att baka ut till bullar gör du två stora, tjocka rundlar. Låt jäsa som vanligt och grädda sen i 10-15 minuter. Dela kakan i två delar, bred vaniljkräm (Ekströms kokmarsan är vegansk. Koka med soja- eller havremjölk. Och glöm för all del inte att ha i lite extra vaniljsocker.) mellan lagren. Gör en vanlig florsockersglasyr och bred över kakan när den svalnat. Strö över strössel. (Dr.Oetker har gelatinfritt strössel) Klart! Jag vet att det ser ut som en gigantisk barnkalassemla, men det är väldigt gott! Så vitt jag vet finns det bara krämkaka att köpa i Söderhamn, men ni kära läsare kanske vet bättre. Jag kan tänka mig att det var en morgontrött bagare som en dag fick nog av att göra bullar hela tiden och då kom på denna enkla, icke alls lika tidskrävande skapelse. Bulldeg, vaniljkräm och strössel, kan det bli fel?!

11 kommentarer:

Anonym sa...

åh vad gott. jag åt krämkaka hos mormor ock morfar när morfar fyllde år. :D

/Elin

Sara Rudenmo sa...

hej systeryster! vad gott. krämkaka är underskattat.

Anonym sa...

Finns i Örebro också. Eller fanns iaf på 90-talet när jag bodde där.

Min mormor härstammar från Sedwalls bageri i Söderhamn, men där gjordes vad jag vet aldrig krämkaka. Nåväl. Det är ändå rätt äckligt, tycker jag.

Anonym sa...

hej!

vad är det för färgglatt strössel utan gelatin?

Sara Rudenmo sa...

hanna: vi brukade köpa krämkaka från sedwalls! fast då hade de kanske bytt namn/ägare till sjölins.

anonym: det är strössel från dr.oetker

izza sa...

Hello! När jag tänker på krämkaka så tänker jag på den där läskiga med massa grädde, så ser krämkakan ut i Örebro på Coop där jag jobbar i alla fall. Men din med vaniljkräm låter mycket godare!! Den har jag själv inte sett någonstans, men har i och för sig inte letat ;)

Ha det bra!

Anonym sa...

Ja det är ju sjölins nu, var där och hälsade på för ett par år sedan. Jag har i ärlighetens namn inte så stor koll på vad de bakade förutom knäckebröd och frallor. Fastän sedwalls är min släkt. Men fint var det.

Frida sa...

Finns att köpa i lilla Hallstahammar i Västmanland på Håkans Hembageri. En grymt god krämkaka. Och vad jag visste så fanns det bara där hehe men uppenbarligen inte :)

Anonym sa...

Krämkaka bakades i varje bageri på 60-talet i Eskilstuna, en lycka för barn som inte gillade skolmaten att kunna köpa en halv kaka för 50 öre. Jag har letat recept på denna kaka men aldrig hittat någon som är likadan.

Anonym sa...

Kramkalas med glasyr och färglattsttössel på är en Kalix butterkaka.

Anonym sa...

Kramkalas låter mysigt men jag menade såklart krämkaka 😂