onsdag 18 april 2007

Veckans husman

Veckans husman intogs redan igår, eftersom vi snart ska över till två vänner och bli bjuden på vegansk grekisk mat. Jag väntar med spänning! Hursomhelst, kålpudding blev veckans husmansrätt. Jag har länge varit sugen på kåldolmar men inte riktigt haft lust att stå så länge vid spisen, därför passar kålpudding bra. Lika gott som kålisar, men inte lika mycket att göra!

Kålpudding 4 portioner
600 g vitkål (½ huvud)
2 dl torr sojafärs
1 gul lök
1 tsk rökarom
1 msk soja
salt, svartpeppar
0,75 dl hett vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
2 msk sirap

Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitkålen i småbitar och fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin. Låt den fräsa och få lite färg, men inte för mycket. Ringla över sirap och ställ stekpannan vid sidan av. Häll kokande vatten över sojaköttet. (på de flesta sojaköttsförpackningarna står det att man ska koka det i vatten/grönsaksbuljong upp till en kvart, men jag gör aldrig det utan häller bara över hetvatten från vattenkokaren över sojaköttet, sen får det stå och bli mjukt några minuter.) Hacka löken fint och fräs den i lite mjölkfritt margarin i en stekpanna utan att det tar färg. Blanda sojakött och den frästa löken i en bunke. Ha i soja, rökarom, salt och svartpeppar. Lös upp den halva buljongtärningen i hetvattnet och häll det över sojaköttsblandningen. Lägg hälften av kålen i en smord, ugnsfast form, lägg i sojafärsen och sen resten av kålen. Ställ in i ugnen och låt stå i 45 minuter. Lägg eventuellt över lite aluminiumfolie mot slutet så att kålpuddingen inte blir bränd. Servera med brunsås, potatis och lingonsylt.

Ps. Om du har lite kokt ris i kylskåpet kan du dryga ut sojafärsen med det, precis som i vanliga kåldolmar.


Brunsås 4 portioner
4 dl grönsaksbuljong
1,5-2 msk vetemjöl
2-3 msk havregrädde
2 tsk soja
salt, svartpeppar

Koka upp nästan all buljong. Blanda mjölet med resten och red av såsen. Ha i soja, salt och peppar och låt koka på svag värme några minuter. Ha i havregrädden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som ett toppenrecept, det ska jag absolut prova! Men vad är rökarom? Eller kanske snarare, var hittar man det?

Anonym sa...

Vilken fantastisk sida du har! Har fått mycket inspiration härifrån. Kålpuddingen blev underbar!

Anonym sa...

Ett superbra recept, använder det ofta.