söndag 1 april 2007

Sushikoma

Jag jobbar vidare med mina nyårslöften. Det har blivit både glass och yoghurt, men inget bra nog att bloggas om. Efterrätter har jag lagat till ett helt gäng. Och sushi har jag också ätit och lärt mig uppskatta. Och igår var det alltså dags att bli av med sushitillverkningsoskulden i mitt kök. Halva lördagskvällen ägnades åt riskokning, makirullning, nigaritillverkning och en hel del annat. Som de sushinoviser vi är tog det ett bra tag innan sushin var klar, och eftersom vi stoppat i oss både godis och chips under tillagningen kunde vi inte förtära alltför många sushibitar när det väl var dags för avsmakningen. Men resultatet blev över förväntan. Visserligen föll en och annan bit isär en aning, men sammantaget blev allt bra.Sushi en hel del, kanske till sex personer?
Du behöver:
sushi- eller grötris
risvinäger
noriark
gari (inlagd ingefära)
wasabi
japansk soja

bambumatta
vass kniv

tillbehör (se nedan)

Ris
8 dl sushi- eller grötris
9 dl vatten

1 dl risvinäger
1 dl socker
2 tsk salt

Skölj riset väl och lägg det sedan i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt stå och dra i en halvtimme. Sätt sedan kastrullen på en platta med högsta värme. Sätt samtidigt på en annan platta på lägsta värme. När riset har kokat upp flyttar du över kastrullen till den andra plattan och låter det koka i en kvart. Medan riset kokar blandar du risvinäger, socker och salt i en kastrull och låter det koka upp. Se till att sockret löser sig ordentligt, låt sedan blandningen svalna. När riset har kokat en kvart tar du av kastrullen från värmen och låter riset stå och dra i ytterligare en kvart. Sen blandar du ner den avsvalnade vinägerblandningen i riset. Låt riset svalna på ett stort fat eller som vi gjorde, en bakplåtspappersförsedd långpanna.Maki
Placera ett noriark på bambumattan. Lägg ett jämnt lager ris, cirka 1 cm tjockt, på noriarket, men lämna 1-1,5 cm vid kanten längst upp som behövs för att stänga sushirullen. Platta till riset (går enklare om du doppar fingrarna i vatten) så att det blir en halv centimeter tjockt. Lägg på en wasabisträng mitt på riset och lägg dina tillbehör i mitten. Rulla sedan ihop allt med hjälp av bambumattan. Tryck lätt längs med rullen lite då och då. Förslut sedan rullen med att stryka på lite vatten på den tomma överkanten av noriarket. Skär inte upp rullen förrän det är dags att servera. Börja med att dela rullen på mitten och skär den sedan i centimetertjocka skivor.

Utochinvänd maki
Lägg ett ark plastfolie på bambumattan. Strö över rostade sesamfrön. Lägg sedan på ett lager ris och platta till, precis som vid makirullen. Klipp av 2-3 centimeter på längden av noriarket och lägg den stora biten ovanpå riset. (Den avklippta biten kan du använda till att trycka fast tillbehör på nigirisushin) Riset ska sticka upp 2-3 centimeter ovanför noriarket. Lägg sedan en wasabisträng mitt på riset, lägg på dina tillbehör och rulla ihop.

Förslag på tillbehör:
ingefärsmarinerad tofu* + grillad paprika* + röd caviart (innehåller E120) + morot*
ingefärsmarinerad tofu* + avokado + gurka + svart caviart
avokado + morot + gurkaNigiri
Ha en skål vatten till hands som du doppar handen i, det gör det lättare att forma riset. Ta en liten risklump och krama den till en kudde som ska vara ungefär 4-5 cm lång och 1,5 cm bred och hög. Ta lite wasabi på undersidan av ditt tillbehör och sätt den på riskudden. Lägg eventuellt en bit nori över skapelsen.

Förslag på tillbehör:
grillad paprika*
avokado
friterad tofu i sirap (vet ej vad det heter)
ingefärsmarinerad tofu*


*Ingefärsmarinerad tofu med röksmak: Skär 100 g fast tofu i stavar. Blanda ihop 2 msk garispad med 1 tsk malen ingefära (eller färsk), 0,5 tsk rökarom och lite salt. Låt tofun marineras i blandningen minst en halvtimme.

*Grillad paprika: Sätt ugnen på 225 grader. Dela 2 röda paprikor på mitten och skär bort fröhuset. Grilla dem i ugnen med skalet uppåt tills skalet blir nästan helt svart, det tar runt 20-30 minuter. Låt dem sedan svalna och ta bort skalet.

*Morot: Skär 1-2 morötter i stavar och koka i lättsaltat vatten några minuter.

Om du precis som vi är galen i avokado kan du skära avokado i bitar, som du sedan doppar i sojawasabiblandningen och äter, så blir du inte lika mätt som om du skulle äta en nigiri med avokado. Särskilt bra om du har petat i dig en massa onyttigheter under sushitillverkningen och knappt kan få i dig mer än sex bitar sushi men ändå inte kan få nog av avokado.

När sushikoman infallit sig framemot kvällningen föreslås päronsaft och resterna av chipsen och godiset i soffan, bänkade framför Backpacker på den bärbara datorn, gärna med tvn på i bakgrunden. Lika roligt och allmänbildande som TP, men utan lagrivaliteten eftersom alla är en och samma ryggsäcksresenär. God färd!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag älskar sushi, dina ser jättegoda ut!

Viktoria sa...

Grymt snygga måste jag säga! Vi gjorde temaki, men fick inte till det lika bra som ni.

Anonym sa...

Var köper man rökarom?

Anonym sa...

tips: om man inte orkar blanda risvinäger, salt och socker kan man köpa färdig vinägermix, kallas sushi-su. undvik dock vinägermixpulver för det är ingen höjdare.

Sara Rudenmo sa...

aha, vi tittade på en flaska med sushivinäger men köpte vanlig risvinäger istället

izza sa...

Jag kan noll om sushi... vad är det ljusbruna paketet? Är det den friterade tofun? är den färdiggjord eller friterat själva? Det ser jättegott ut alltihopa i alla fall!

Gitto sa...

Mums! Det ser ju jätteproffsigt ut. OCh jag undrar också om ni friterade tofun själva?

Sara Rudenmo sa...

Izza & Gitto: Ja, det är tofu, som vi har köpt färdig. Jag vet inte ens om det går att göra själv, eller det går väl säkert, men jag vet iallafall inte hur man gör.

Eb sa...

var köper du de färdiga "tofuhattarna" till sushin? har letat överallt!

Kajsa sa...

Hej! Jag undrar samma sak som emilie och daniel, vart får en tag på den friterade tofun?