tisdag 3 juli 2007

Lingonlimpor

Min internetuppkoppling (eller nåja, den jag snyltar på) i Söderhamn är ytterst oberäknelig. därför har det inte blivit så mycket bloggande. Jag är för tillfället i Uppsala och passade då på att både baka lingonlimpor efter eget recept och att blogga om dessa. Kanske kommer även recept på chokladmuffins senare idag, eftersom jag fick ytterligare ett besked om hyreshöjning. Jag blir så less på hyresvärden. Vad passar då bättre än tröstemuffins? Jag ska till att baka dem nu, ni får nöja er med recept på lingonlimpor så länge. Varsågoda!Lingonlimpa 2 st
3 dl vatten
2 dl lingonsylt
50 g jäst
0,5 dl brödsirap eller mörk sirap
1 tsk salt
0,5 dl neutral olja
3 dl rågmjöl
9 dl rågsikt

Värm vatten och lingonsylt till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Häll på resten av vätskan och ha i resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i en halvtimme. Dela sedan upp degen i två delar, forma till två limpor och lägg dem i varsin smord avlång brödform. Sätt ugnen på 175 grader. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 35 minuter.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Satans hyresvärdar. Men vi ser ändå fram emot muffinsreceptet :)

/Underground Cooking

Nässelblom och choklad sa...

Smarrig limpa med lingon! Tillbringar själv en stor del av sommaren i Hälsingland, härligt tycker jag. Och kanske är det nyttigt med paus från datorn/bloggen även om det är lite tomt... Ha en skön sommar!

fax sa...

Åh muffins låter prima! Upptäckte själv just att det går att få veganska muffins mitt på Avenyn i Göteborg. "Muffins mm" heter stället.

Känner du förresten till att och hur man kan göra vegansk ädelost? En gång fick jag i Skåne smaka på en fantastisk möglad liten tofubit - men "odlaren" bara log och sa att receptet var hemligt och krångligt och tog lång tid...

Sara Rudenmo sa...

fax - nej, vegansk ädelost har jag inte hört talas om, men det låter onekligen spännande! När sommaren är slut ska jagnog försöka mig på och göra en del veganska ostar.

Sara Rudenmo sa...

Att menade jag naturligtvis.