fredag 27 juni 2008

Favorit i repris: morotskaka!

Det är sommar och du försöker vara åtminstone lite nyttig. Plötsligt hör du dig själv säga "Jag tänkte baka morotskaka tills på fredag! Vi måste ju fredagsfika!" trots att ingen ens yttrat något om att de vill ha kaffebröd och trots att du inte ens har en kaffebryggare på jobbet. Eller jo. Det står nog en bryggare inne i ett förråd. Eller det stod en där förra sommaren i alla fall. En bryggare där både kaffesumpen och kaffet från förra sommaren var angripna mögel av värsta sorten. Nåväl. På torsdagskvällen står där du där hemma i köket och rör ihop en morotskaka. Morotskaka? Ja, morotskaka. Ska man försöka vara nyttig kan man ju i alla fall ha grönsaker i kaffebrödet. Kakan innehåller faktiskt två morötter och är då per definition nyttig. Och den innehåller bara vanlig rapsolja, inte några tramsiga transfetter. När så fredagen infaller så kommer till och med kustbevakningen på besök och de blir väldigt glada av att du har ställt till med fredagsfika. Kaffe fick de själva stå för, men de gjorde de gladeligen eftersom de fick smaka denna delikata morotskaka.Morotskaka
2 dl socker
2 dl mjöl
0,5 dl sojamjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
ev. 1 krm kardemumma
2 dl sojamjölk
0,5 dl rapsolja
3 dl finrivna morötter (ca 2 st)

Glasyr:
50 g mjölkfritt margarin
100 g tofuline färskost
2 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
ev. 1 msk pressad citron eller lime

ev. skivad lime eller citron, färska bär eller blommor till garnering,

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Ha i sojamjölken och rapsoljan och blanda väl. Rör ner de rivna morötterna. Häll smeten i en smord och bröad rund form (eller någon annan fin form). Grädda kakan i 40-45 minuter. När kakan har svalnat rör du ihop färskosten och margarinet. Ha sedan i florsocker och vaniljsocker och blanda väl. Stjälp upp kakan på ett fat och bred glasyren på kakan. Låt kakan stå i kylen ett tag så att glasyren stelnar.

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Smarrigt med morotskaka och intressant med helt ägg- och mjölkfritt recept. Läste också om dina utflykter i Hälsingland. Har många gånger tänkt stanna på kondiset i Söderhamn på väg till landet, men vi är för otåliga och fikar tidigare. Men det verkar ju klart intressant! Stene gård brukar jag också gärna åka till. Kul att höra att du var nöjd med maten och att det går att bli mätt och belåten även utan att äta kött. Ha en skön sommar!

Anonym sa...

Fasen va nice.. är inen storätare av kakor och s men morotskakan ligger bannemig högt i kurs. ska bannemig baka till en av ditt recep.