måndag 16 juni 2008

Hälsingemat

Jag blir hemma i Hälsingland under juni och juli. Förra onsdagen var jag och Emil runt i halva landskapet för att leverera öl å mammas vägnar. Ett av stoppen var Stenegård i Järvsö. Vi passade då på att äta lunch på restaurang Kusen. Jag var här förra sommaren med, och hoppades nu att det vegetariska alternativet skulle vara veganskt, precis som vid besöket förra sommaren.


Stenegård Foto Sten Andersson.

Jag slapp verkligen åka därifrån hungrig. Salladsbordet var dignande med mycket vegetariskt. Förutom pressgurka (När ska jag ta mig för att göra det? Jag älskar ju pressgurka.) fanns det också två olika bönsallader, en linssallad, en god äppelsallad, röda och gula tomater från bygden, tunnbröd bakat på gården samt diverse annat.


Den vegetariska varmrätten var även denna gång helt veganskt. Det serverades en underbart god gryta med zucchini, aubergine, röda och gula tomater, chili och lite annat. Det var en mycket välsmakande gryta, som jag kompletterade med kikärter från salladsbuffén och ugnsrostade potatisklyftor. För allätare fanns det en kötträtt, två fiskrätter, en kycklingrätt samt många sorters sill.
Priset för denna digra buffé är 95 kronor. Det kan kanske tyckas dyrt för en lunch uppe i Hälsingeskogarna, men med tanken på hur vällagad den är och på att den i möjligaste mån är närproducerad tycker jag att priset är alldeles överkomligt. Jag tycker dock att det är lite dumt att kaffe inte ingår i lunchbuffén, utan kostar 15 kronor extra. Men vad gör väl det när man ändå kan ta vägen över Trolldalens bageri och kaffestuga på vägen hem? För 22 kronor får du en kopp krav- och rättvisemärkt kaffe, rostat i min hemstad, serverat i fina kaffekoppar från mormors tid (eller nya, fula från Ikea, beroende på vilken kopp du tar). Till det finns det veganska kanelbullar om du frågar!

2 kommentarer:

Mart sa...

är den smaskig dendär ölen?

Anonym sa...

Ja det tycker jag. Men jag gillar veteölen bättre, men den säljs inte på systemet. Om du vill smaka så kan du gå till Glenfiddich i Gamla stan, där finns alla sorter. Eller till Sjätte tunnan (också Gamla stan) för att dricka mjöd.