måndag 20 april 2009

Morotsvecka på Kantorsgatan

Jag antar att jag inte är ensam om att tömma kylen just nu i väntan på studiemedlet som kommer på fredag. Jag brukar ha bra koll på vad jag har hemma, men hade helt glömt bort att 3 kg morötter låg i grönsakslådan och väntade på att bli uppätna. Därför blir det nu morotsvecka här hemma hos oss. Igår bakade jag morotsbröd och gjorde en stor sats av den här med morötter i. I övermorgon blir det morotssoppa med linser och apelsin och på söndag ska jag göra morotskaka.



Gyllengula morotsbaguetter 3 st
25 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk olja
3 dl ljummet vatten
3 dl durumvetemjöl
6-7 dl dinkelsikt
3 dl riven morot
1 msk torkad oregano

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter i bakmaskin eller ca 10 minuter för hand. Låt sedan degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Vrid ihop till baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. När baguetterna har jäst färdigt gräddar du baguetterna i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna på galler.



Här är några andra morotsrecept:
Solgul pasta med morot och curry
Morotsbiffar
Morotssallad med ruccola och valnötter
Karamelliserade rotsaker med ingefära och apelsin

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej gillar din blogg! Kan tipsa om mitt favoritrecept med morötter (2 personer): ca 5 grovt rivna morötter , 1 hackad gul lök, och 1 hackad vitlöksklyfta om man vill - stek detta tills morötterna är nästan mjuka. Tillsätt matlagningsgrädde (jag brukar använda 1 förpackning av alpro soyas, den blir väldigt god) och mycket thai sweet chili-sås! Koka 5-10 minuter. Jag brukar servera med pasta eftersom jag är vegetarian, men det går lika bra att äta ris till. Rekommenderar dig verkligen att testa är grymt gott!

Johanna sa...

vilka fina morotsbaguetter! de ska jag göra när jag kommer hem från jobbet. morotspaj är också jättegott. med rivna morötter, tomatskivor, sojagrädde, grönsaksbuljong, basilika och svarta oliver på toppen.

Saber sa...

Mmm, jobbigt att det är flera timmar kvar till lunch när jag läser detta! Det kurrar i magen!

Anonym sa...

hej, detta kanske inte är en nyhet för somliga men för mig var det det, gick in på ica (magnus ladulåsgatan) slängde en blick på vegokylskåpet som vanligt och såg till min stora glädje att det kommit VEGANSK pyttipanna! (Anledningen till att jag skriver detta här är att jag ville dela med mig och vegan.nu är nere!)

Sara Rudenmo sa...

Hör av dig igen när du har testat pytten! Jag har inte testat den ännu.