onsdag 29 november 2006

Klassiker på tallriken


Kinagryta är en klassiker i min familj. Mormor började laga det på sjuttiotalet tror jag, vet inte var hon hittade receptet. När jag var liten åt vi det alltid på midsommarafton, nu gör jag det några gånger per år, med sojakött istället för fläskkött. Mat som sköter sig själv tycker jag om. (Tack, Emils mobil, för den fina skärpan på bilden.)


Kinagryta 4 port

600 g vitkål
125 g sojakött
2 gula lökar
2-3 dl soja
4-6 dl vatten
1 msk färsk riven ingefära
vitpeppar

Hacka löken och fräs den i olja. Strimla vitkålen och fräs i fem-tio minuter. Förväll sojaköttet. Lägg allt i grytan, häll på soja och vatten. I med ingefära och låt koka på svag värme i drygt en timme. Smaka av med vitpeppar. Servera med ris.

2 kommentarer:

Madlen sa...

Det låter gott! Ska pröva vid tillfälle ...
Har du försökt med "Schlemmertopf" (kallas också för "Römertopf")? Det är en lergryta med lock. Man vattnar den, lägger i alla ingredienser, ställer den i ugnen, gör annat i en timme eller två (eller tre), kommer tillbaka och äter! Otroligt praktiskt. Tänkte på det när jag läste här: "Mat som sköter sig själv tycker jag om." ...

Sommarvarma hälsningar från
Madlen, tysk mat(lagnings)förtjust lärarstudent i Göteborg;)

Jörgen sa...

Hej! Jag testar just ditt recept. Vilket sojakött rekommenderar du? En torkad variant som man förväller? Blir det bra om det får koka en timma? Funderar på om sojaköttet inte blir lite muggigt...