måndag 23 april 2007

En bagardröm

När jag var liten ville jag bli bagare. Jag och mina två systrar hade storslagna planer på att öppna ett bageri tillsammans när vi blev vuxna. Än så länge har det inte blivit så, men man vet aldrig vad framtiden har i sitt sköte. Yngsta systern har så smått slagit sig in på den mjöliga banan och själv bakar jag amatörmässigt hemma i mitt studentkök. Amatör är för övrigt ett vackert ord. Visst, det för tanken till något taffligt, något som inte alls är proffesionellt. Men det är bildat av latinets amāre, älska, och har kommit till svenskan via franskans amateur. Baka med hjärtats lust, det låter väl vackert! För övrigt pågår en viss byteshandel med mina amatörmässigt bakade bröd, även om det inte är pengar inblandade, men väl tjänster. En av nedanstående limpor ska upp till Hälsingland för att morfar varit så snäll och lagat min symaskin, och rågsiktskakor och havrebaguetter från igår ska till mamma som tack för lånet av assistenten. Vem vet hur det här ska sluta? Så småningom kanske jag står där i ett bageri, med mjöl upp till armbågarna och med barndomsdrömmen uppfylld. Inspirerad av Saltå Kvarns dinkelbröd med torkad frukt i bakade jag ikväll dinkelfruktbröd men med lite mer fibrer i.Dinkelbröd med frukt 2 limpor och 20 småbröd (eller 4 limpor)
50 g jäst
ca 1,5 l vetemjöl
1 l dinkelsikt
1 dl havrekli
1 dl linfrön
1,5 dl torkade fikon, hackade
1,5 dl russin
1 l vatten (37 grader)
1 msk salt
solrosfrön/pumpakärnor/sesamfrön till garnering
sojamjölk till pensling

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. I med resten av vattnet och alla andra ingredienser, men spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen väl, minst 5 minuter i köksmaskinen och ännu mer för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma två av dem till limpor som du antingen lägger i smorda bakformar eller på en plåt. Gör några snitt med en vass kniv i limporna. Dela resten av degen i 20 bitar som du trillar till runda bullar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 30 minuter till. Pensla bullarna med sojamjölk och strö över lite frön. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Pensla sedan limporna och grädda 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som ett gott recept men hur mycket jäst är det som behövs??
Tack tack//Elisabeth

Anonym sa...

Oj, 50 g, det glömde jag skriva.

Anonym sa...

Hej,

Jag är en av de 150 som ibland läser din blogg. Tror att vi har en hel del gemensamt. Särskilt intresset för ickeanimalisk matlagning och bakning. Fast jag har lite svårt att förstå passionen för tyska pastejer... Jag har nog heller aldrig närt några bagardrömmar (även om jag alltid gillat att baka), men väl kafétankar, och förhoppningsvis blir den planen ganska snart verklighet. Och jepp, veganskt och i Uppsala!

Kolla in "veckans kaka" på min sida så länge. Har precis börjat så än så länge finns det inte så mycket där, men det kommer!

Anonym sa...

Hmm, det verkar ju inte ha blivit nån länk så här är adressen till min sida: www.vividavarlden.wordpress.com