söndag 13 maj 2007

Veganisering av valnötsträdsrecept

Kvällens middag bestod av en veganiserad variant av Kyckling Limone från Bergenströms Under valnötsträdet , till det blev det en improviserad kornrisotto med citron och timjan, vilket blev väldigt gott. Det blev minst lika gott som vanlig risotto, med trevlig tuggkonsistens och härlig krämighet. Dessutom mer närproducerat och billigare, ett halvt kilo ekologiska korngryn kostar runt 7-9 kronor.



Soja limone 4 portioner
3-4 dl torkade sojabitar, gärna större + hett vatten
1 stor citron
1 stor morot
½ purjolök
1 rödlök
3-4 vitlöksklyftor
2 dl hett vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk honung/sirap
1 msk vitvinsvinäger
några kvistar citron- eller vanlig timjan
lite olivolja
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Häll kokande vatten över sojaköttet och låt det stå och bli mjukt några minuter. Skär under tiden purjolöken, moroten, rödlöken och citronen i mindre bitar. Dela eventuellt på vitlöksklyftorna om de är stora. Lägg allt i en ugnsfast form. Häll av vattnet från sojaköttet och fräs sojaköttet i lite mjölkfritt margarin några minuter tills det tagit färg. Lägg det i formen. Lös upp buljongtärningen i vattnet och blanda i honung och vinäger. Häll blandningen över grönsakerna och sojaköttet. Ringla över lite olivolja, peta ner några timjanskvistar och salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt det stå i en halvtimme. Gör under tiden kornrisotton:



Kornrisotto med citron och timjan 4 portioner
4 dl korngryn
1,2 l vatten + 2 dl vitt vin eller 1,4 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 gul lök
1 citron
2 msk finhackad citron- eller vanlig timjan
salt, svartpeppar
(ev. veganparmesan)

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. I med vatten, korngryn och buljongtärningar. Låt koka upp och låt det sedan koka på medelvärme i drygt tjugo minuter. Dra av kastrullen från värmen. Zesta ner citronskal från citronen och pressa sedan i saften. Ha i finhackad timjan och smaka av med salt och svartpeppar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Provade kornotton, eller ja, något modifierad. Kan inte heller följa recept ;) men jag undrar var du fått tag i ekologiska korngryn. Jag hittade bara nåt som hette matkorn tror jag, från kungsörnen. Det kanske inte är samma sak. Gott blev det iaf, men ekologiskt är ju aldrig fel =)

Anonym sa...

Jag köpte ekologiska korngryn från Go Green.