onsdag 25 mars 2009

Favorit i repris: honungskakor till Maria

Här kommer både ett våffelrecept och en liten etymologisk utläggning som jag publicerade på bloggen för två år sedan.Ständigt detta tyska inflytande, underbart! Som så många andra ord i det svenska ordförrådet så kommer även ordet 'våffla' från tyskan, mer bestämt från lågtyskans 'wafel' och tyskans 'Waffel', med samma betydelse som i svenskan. Detta bakverk fick sitt namn för att det liknar en vax- eller honungskaka. Den egentliga betydelsen av 'Waffel' är just honungskaka. Nuförtiden säger man 'Honungswabe' åt honungskaka, vilket kommer ifrån 'weben' (väva), och även våffla är etymologiskt besläktat med väva. Våfflor har ju en speciell dag och det är idag. Våffeldagen i sin tur är en språklig förvanskning av Vårfrudagen. Jungfru Maria var tidigare känd som Vår Fru, vilket hon för övrigt fortfarande är i Tyskland. Otaliga kyrkor är just kyrkor 'till vår kära fru'. Vårfrudagen var tidigare namnet på Marie Bebådelsedag. (För övrigt en vacker genitivböjning! Återfinns även i mariekex, appropå andra bakverk.) Vårfrudagen blev då i folklig mun till våffeldagen, vilket förmodligen gett upphov till seden att äta våfflor just på denna dag.

Våfflor 6-7 st
3 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
50 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
1,5 dl havregrädde
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner mjölken, grädden och margarinet. Låt gärna stå och svälla en halvtimme i kylskåpet innan gräddningen. Hetta sedan upp våffeljärnet och grädda våfflorna.

3 kommentarer:

Liz sa...

Testade dessa med sojamjölk/sojagrädde då jag inte hittade havregrädde på ica.
Dom blev jättegoda,mörka och krispiga och såg mycket bättre ut än våfflorna som sambon gräddade (vanliga från paket..)
En riktig hit som ska upprepas idag! :-)

Anonym sa...

Åh gick in på din blogg för att söka i receptregistret efter ett våffelrecept, och tadaa så var det toppinlägget. Nu ska jag göra massor av våfflor till mina kamrater!

Anonym sa...

Receptet ska testas idag! Blev nyligen vegan =) Är säker på att det kommer smaka underbart.