tisdag 24 mars 2009

Sökes: veganer i skolåldern

Äter du veganmat i skolan eller vägrar din skola servera det? Det ramlade in ett mail till mig.

"Hej Sara. En journalist har kontaktat mig idag angående ett radioprogram hon planerar göra om 14 dagar. Det ska handla om olikheterna i policyn veganmat i skolorna. Hon vill få in bra och dåliga exempel på skolor som serverar veganmat eller vägrar att göra det. Hon vill även gärna komma i kontakt med elever som har synpunkter."

Känner du dig träffad? Maila mig i så fall så vidarebefordrar jag ditt mail.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag gick ut gymnasiet förra våren, och min fd gymnasieskola vägrade att servera vegankost eftersom det är olika dietister som har hand om olika skolor och just denna ansåg inte att en vegandiet var fullvärdig för barn och ungdomar.
Skolan heter Österänggymnasiet och ligger i Kristianstad.
MVH Wiki
(wiktoriatafesse@hotmail.com )

Anonym sa...

Kontakta någon på Katedralskolan i Uppsala, jag fick kanonbra veganmat när jag gick gymnasiet där!

Anonym sa...

Jag håller precis på och gör en liten receptsammling till skolan jag går på nu, wiks folkhögskola. Som verkar tappat all ork och ideer till sin veganmat. De försöker ibland men ofta är det inget protein alls, näringsriktigheten beror väldigt mycket på kocken för dagen. Tidigare år har de vägrat göra veganmat helt men nu har det blivit bättre, de har bara lite svårt. Jag ska i alla fall ge adressen till den här sidan och några andra som inspirartion.

Jag är ju inte i gymnasieåldern längre men jag tänkte det kunde vara intressant med folkhögskoleperspektivet också kanske.

/Anna-Frida

canomia@gmail.com

Anonym sa...

Vet att de hade grymt bra veganmat på Bruksgymnasiet i Östhammars kommun (Uppsala län). Deras kock var tydligen prisbelönt för sin gröna mat! Värt att uppmärksamma tycker jag.

Anonym sa...

På Stadsmissionens Fhsk serveras det ibland 3 proteinkällor till våldsätarna (kött, ägg, keso) men inget till veganerna. Dessutom fick veganerna kyckling vid ett tillfälle men det möttes bara av en ursäkt: "alla kan göra fel ibland" (sjäkvklart men det får rätt läbbiga följder i det här fallet!). Sedan var det slutdiskuterat eller så skämtade man om det; "du har visst börjat äta kött".. osv. Det har resulterat i att 1 vegan livnär sig på medhavda nudlar istället, 1 gått över till vegetarisk kost, samt att 1 fortsätter leka rysk roulette med sin kropp. Obs! Maten kostar fortfarande 30kr/ dag för alla oavsett näringsinnehåll. Tack återigen för fantastiskt fin blogg!//Em

Anonym sa...

wennströmska skolan i västerås som är ett gymnasium serverar inte vegan mat då det inte har råd eftersom det är så få som är veganer.

Anonym sa...

wenströmska*

Fanny sa...

Precis som en av alla anonyma går jag på Katedralskolan, men har själv aldrig fått veganmat. Jag gick till sjuksköterskan, tog olika prover (min järnhalt i blodet var lite låg, men inte under gränsen - vilket ju ändå är vanligt bland unga tjejer) och gick till dietetist - sju månader in i skolåret, förresten - och efter det hörde jag ingenting. Skolsköterskan var redan från början otrevlig om det, och ansåg att jag aldrig skulle få i mig tillräckligt mycket näring av skolans veganmat, så jag gav upp efter dietist försöket. Under tvåan var jag vegetarian, men nu i trean har jag blivit vegan men har med mig egen mat för att jag inte orkar träffa henne igen - häromdagen hörde jag dock mattanterna prata om någons veganmat, så någon på skolan får i alla fall det.

Anonym sa...

HEJ!
min skola, per brahe i jönköping, har BRA veganmat och personal som uppskattar åsikter på huruvida maten är god eller inte osv... många på skolan äter vegetarisk kost (ca 15%) däremot inte lika mycket veganer...
för ett tag sedan var det tal om att ta bort veganmaten från matsedeln vilket upprörde många elever (även de som inte äter vegetarisk kost) och på så sätt fick maten vara kvar.
/ yasmine

yasse_basse@hotmail.com

linda sa...

i örebro serverar john-bauer gymnasiet endast vegetarisk kost (osäker på om det gällde vissa dagar eller alltid), har stått om dem i lokaltidningen ... veganmat vet jag däremot inget om.

Anonym sa...

Hej, på Parkskolan i Örnsköldsvik är de helt underbara i köket och söker nya recept på nätet och engagerar sig verkligen för vår skull (vi är två veganer på skolan). Jag tycker absolut att de bör uppmärksammas.

Mvh Sanna Adibzadeh, Örnsköldsvik

Anonym sa...

Hej :D
Jag går i femman och får jätte bra vegan mat på min skola
jag får tex veganpizza(mumms)
En gång fick jag veganomellet.
Först fick jag ingen veganmat men sen gjick skoldoktorn som hade varit vegan och ptatade med dom så jag fick vegankost.