onsdag 31 januari 2007

Indisk linsgryta

Onsdag är egentligen våran husmanskostdag. Fast vi har inte riktigt börjat med det än. Och det blev inte så idag heller. Men vi ska, nästa vecka. Idag blev det indiskt till middag, eftersom vi hade poppadums kvar från igår. Kardemumma är också gott att ha i den här grytan, men idag gjorde jag utan.



Indisk linsgryta 4-5 portioner
2 burkar krossade tomater
2 dl röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk mango chutney
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen nejlika
1 tsk koriander
1 kanelstång
chili efter smak
lite finriven ingefära
salt, svartpeppar

Finhacka löken och vitlöken och fräs det i olja tillsammans med kryddorna. I med krossade tomater, röda linser och mango chutney och låt allt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småputtra i femton-tjugo minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris.

tisdag 30 januari 2007

Missa inte!

Förresten, ni missar väl inte min burgartävling?! Eftersom McDonalds nya veganburgare inte direkt föll mig i smaken vill jag gärna sätta tänderna i era bästa veganburgare! Se till att maila mig recept och gärna bild om ni har innan den första februari. Ett fint pris utlovas.

Blomkålscurry

Jag tycker om blomkål. Det är nästan min favorit bland kålsorterna. Här är ett recept på en enkel blomkålscurry.



Blomkålscurry med linser och spenat 5 portioner
2 dl små gröna linser
1 blomkålshuvud
3 potatisar
1 msk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 msk curry
1 burk kokosmjölk
50 g bladspenat
salt, svartpeppar
ev. 1 dl havregrädde

Koka linserna. Dela blomkålen i små buketter och skär potatisen i småbitar. Hetta upp lite olja och fräs ingefära, spiskummin och curry tillsammans med blomkålen och potatisen i ungefär fem minuter. Häll i kokosmjölk och låt allt puttra på låg värme tills blomkålen blivit mjuk. Om du som jag inte har någon microvågsugn går du över till grannen och gräddar dina poppadums i dennes micro under tiden. Och passar på att klappa kattungarna när du ändå är där. När du sen kommer tillbaka har blomkålen antagligen blivit alldeles perfekt mjuk och kokosmjölken nästan kokat in helt. Häll isåfall i en skvätt havregrädde, de kokta linserna och bladspenaten och låt allt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer curry. Servera med basmatiris och gärna poppadums med mango chutney.

måndag 29 januari 2007

Studentenfutter


Det tyska ordet Studentenfutter betyder på svenska ordagrant studentfoder och torde vara någonting man utfodrar studenter med. Om man går in i en tysk mataffär och köper en påse Studentenfutter får man en påse med blandade nötter och torkad frukt, mestadels cashewnötter, sötmandel, paranötter, russin och diverse annat man kan knapra på. Troligen till för att knapras av hårt studerande studenter som inte äter annat än pasta, då nötterna är rika på omega-3-fettsyror och annat nyttigt som tydligen verkar intelligenshöjande, särskilt om den övriga kosten är tämligen enkel och inte särskilt näringsrik. Nu tillhör jag visserligen inte de studenter som mestadels livnär sig på pasta och ketchup, men nötter och frön knaprar jag gärna på emellanåt. Idag spann jag vidare på min ofrivilligt löklösa matlagning, då jag komponerade ihop denna snabba, krämiga pastarätt till lunch. Om jag hade haft rödlök hemma hade det också åkt ner, men nu blev det inte så.

Tomatpasta med chilirostade nötter till en hungrig Sara

2 dl okokt pasta
100 g silkestofu
8 soltorkade tomater
lite olivolja eller olja från tomaterna
1 vitlöksklyfta
lite tomatpuré
salt, peppar
chilirostade nötter

Koka pastan. Mixa ihop vitlöksklyftan med fyra soltorkade tomater. Ha i tofu, tomatpuré och lite olja. Mixa lite till. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll av pastavattnet när pastan är klar. Blanda sedan ner tomatröran i pastan. Strimla de återstående tomaterna och blanda ner även dem. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Strö över chilirostade nötter vid servering.

Till de chilirostade nötterna behöver du nötter och frön efter behag. Jag tycker om nötter så jag tog nästan en deciliter. Jag tog en matsked solrosfrön och ett gäng valnötter som jag smulade ner i en stekpanna. Torrrosta dem några minuter och ha i salt och torkad, malen chili. Rör om ofta och se till att det inte bränns vid.

Pestoproblem


Till en sån här god kvällsmacka behöver du:

två rostade brödskivor
lite tomatpesto
några rucolablad
lite silkestofu
två blad färsk basilika
örtsalt, svartpeppar

Bre tomatpesto på brödskivorna. Lägg på lite rucola och lite silkestofu. Tofun smakar ingenting men gör att smörgåsen blir krämig och god, jag brukar låtsas att det är mozzarella, det ser nästan ut som det. Jag har aldrig ätit mozzarella, förutom veganmozzarella, men det lär tydligen inte smaka som riktig. Eftersom tofun är rätt menlös i smaken så behövs det strö på en del örtsalt och lite nymalen peppar. Klipp lite färsk basilika på mackan och lägg på den andra brödskivan. Klart!

Tomatpesto till en smörgås
5 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
olivolja eller olja från tomaterna
1 msk solrosfrön eller pinjenötter
salt, svartpeppar

Mixa solrosfröna fint. I med tomater och vitlök och lite olivolja. Mixa ihop allt. Smaka av med salt och svartpeppar.



Jag undrar förresten hur det är med pesto, vad ÄR egentligen pesto? Är det bara peston med basilika som är pesto eller kan man kalla alla liknande såser/röror för pesto? Pesto är ju en avledning till det italienska ordet pestare, som betyder stöta, men man stöter ju inte ihop de soltorkade tomaterna i ovanstående recept. Kan man ändå kalla röran för pesto?

söndag 28 januari 2007

Sojabolognese



Hos Lisa tipsas det om den bästa bolognesen. Min variant är av naturliga skäl utan både köttfärs och kycklinglever, och innehåller dessutom varken selleri eller gul lök, för att det helt enkelt inte fanns hemma. Var alla lök försvunnit vet jag inte. Lök finns ju alltid hemma! Antingen är det katterna som gömt undan dem bakom soffor och bokhyllor, eller så har vi lagat väldigt lökrik mat på sista tiden. Eller kanske bara glömt att köpa. Jag vet inte.

Sojabolognese 6 portioner
3 dl torr sojafärs
2 morötter
½ purjolök eller 1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 dl rödvin
2 burkar hela tomater
vatten
2-3 msk tomatpuré
1 tsk riven muskotnöt
2 lagerblad
1 msk torkad oregano
salt, svartpeppar

Strimla purjolöken och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs löken mjuk i lite rapsolja. Klipp tomaterna i mindre bitar. Tärna morötterna fint och lägg ner det i grytan tillsammans med allt annat förutom salt och peppar. Ha i mer tomatpuré och eventuellt vatten om det behövs (sojaköttet suger upp en hel del vätska). Låt allt småkoka minst en timme, men gärna längre. Smaka av med salt och peppar. Servera med fullkornspasta och eventuellt veganparmesan.

lördag 27 januari 2007

Kalasmat igen


Pust. Jag är fortfarande proppmätt efter lunchen och det efterföljande fikat. Lunchen bestod av tabbouleh, falafel, foul, myntayoghurt, vinbladsdolmar, fyllda tomater, salsa, underbara oliver, libanesiskt bröd och en härlig sallad med rostade valnötter och solrosfrön... Recept kommer kanske under kvällen. Till eftermiddagsfikat bjöds det på kladdkaka, fruktsallad och diverse kaffebröd. De som fortfarande tror att vegetarianer är hälsogalningar är varmt välkomna på middag med efterföljande fika hos mig!

Jag längtar tills i veckan, då ska vi inviga fritösen vi fick idag. Antagligen med falafel. Åh, det ska bli så gott!

torsdag 25 januari 2007

Ärtsoppa och pannkakor - idag bortbjuden

Idag blev jag bjuden på de här pannkakorna med banan i och med lönnsirap på. Underbart goda! Fast utan grahamsmjöl. Jag fattar inte varför man måste slänga ner 'nyttiga' saker i pannkakor. Pannkakor för mig är ändå som efterrätt efter ärtsoppa eller någonting annat, och efterrätter ska vara lite onyttiga, med fett och socker i mängder. Mums. Och speciellt pannkakor tycker jag bör stekas i mycket margarin så de blir alldeles frasiga i kanten. Nästa vecka är det jag som har bjudning, en matig sallad och så våfflor efter det. Med mycket fett. Mums.

Kalasförberedelser

Idag bakade jag kubb enkom för att min pappa kommer och hälsar på på lördag. Det kommer visserligen andra folk också, eftersom jag och Emil ska ha födelsedagskalas för släkten. Men kubben har jag bakat bara för pappas skull. Han gillar kubb. När han kom hem från skolan när han var liten åt han ofta några kubb och drack mjölk till. Detta kubbrecept har jag skrivit av från min mormors kokbok, och hon vet inte riktigt var det kommer ifrån. Det kan vara från hennes faster Greta som senare utvandrade till Amerika. I Amerika lärde hon sig göra Bostonkakor, som är en kaka med bland annat korinter jag alltid har ätit hos mormor, de ska jag baka så småningom.




Gretas kubb 130 st
7,5 dl havremjölk
6 dl socker
400 g mjölkfritt margarin
25-30 droppar bittermandelolja
3 msk hjorthornsalt
3 l vetemjöl

havregrädde till pensling
pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda margarinet med sockret. Lös upp hjorthornsaltet i mjölken och blanda även i bittermandeldropparna. Ha i mjölken och mjölet i margarinblandningen och blanda ihop till en smidig deg. Dela degen i fyra delar och rulla varje bit till en rulle och skär sedan i mindre bitar. Trilla dem till små korvar (eller skär dem i bitar om du är lat, men då blir de inte så snygga sen) och pensla dem med havregrädde och doppa dem i pärlsocker. Lägg dem på en plåt och grädda dem i 10 till 12 minuter. Blunda och håll andan när du öppnar ugnen om du inte vill få ammoniakångor i ansiktet. En annan smart grej att göra om du som jag bara äger tre plåtar när du behöver det dubbla är att ställa plåtarna på kylning utomhus nu när det är såhär kallt, då slipper du kubb som blir alldeles svartbrända undertill.

onsdag 24 januari 2007

Vintersoppa

En av mina favoriter bland de vegetariska kokböckerna jag har i mina ägor är Bönbok, skriven av Caroline Hofberg. Boken kom ut 2002 och jag har lagat en hel del ur kokboken. Alla recept är baserade på någon slags böna eller baljväxt, allt från färska bönor till linser, kidneybönor och andra bönor till kakaobönör. Många recept är helt vegetariska, men det förekommer en del mjölkprodukter i vissa recept, vilka är lätta att byta ut. På något enstaka ställe förekommer dessutom fisksås(!). (Finns det vegansk fisksås? Någon som har tips om vad man kan ersätta det med?) En bra sak med den här boken är att den är rik på bilder, och att de dessutom är vackra. Det är nästan en bild per uppslag, vilket är ett stort plus eller nästan ett måste enligt mig. Det är inte det att jag inte har någon fantasi så jag inte kan föreställa mig hur maten ser ut, men det är bara bra mycket mer lockande när det finns vackra bilder i kokböcker.

Denna kyliga onsdagskväll åt vi en värmande linssoppa med kokosmjölk i. Jag har inte gjort något med det här recept förutom att dubbla mängden röda linser, i originalreceptet skulle det bara vara 1 dl vilket jag tyckte var alldeles för lite i proteinväg för fyra portioner. Nästa gång jag gör den här soppan ska jag dessutom ta mer kokosmjölk, jag tänker det varje gång eftersom soppan inte smakar så himla mycket kokos och jag vill gärna ha den lite krämigare, men lik förbaskat glömmer jag det varje gång. Dessutom tänker jag strö rostad kokos över soppan när den är färdig och kanske strunta i fänkålen och koriandern.



Carolines linssoppa med kokos 4 portioner
sesamolja
½ purjolök
1 röd lök
1 röd chili
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
2 dl röda linser
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk malen fänkål
1 tsk malen koriander
2 msk pressad lime
lite färsk thaibasilika (eller dragon som smakar ungefär likadant, tips av Lisa)
salt

Strimla purjolöken och löken. Finhacka vitlöken och chilin. Riv morötterna grovt. Hetta upp sesamolja i en kastrull. Ha i fänkål, koriander och löksorterna och låt dem bli mjuka. I med chili och morötter och låt fräsa några minuter utan att det tar färg. I med linser, kokosmjölk, vatten och buljongtärningar och låt koka cirka tio minuter. Pressa i lime och smaka av med salt och thaibasilika eller dragon.

Födelsedagsmat

Igår fyllde Emil år och han visste inte om att det skulle komma lite folk och gratta honom. Jag försökte få honom till att inte börja förbereda kvällens ugnsgrönsaker i förväg men det var inte det lättaste. Till sist gav han iallafall med sig, jag är inte den enda som föredrar kyssar framför att skrubba potatis.

Vi åt ugnsbakade grönsaker, svarta bönbollar, tzatziki, marinerade kidneybönor och Emils salsa.


Svarta bönbollar med chipotle ca 30 st
8 dl svarta bönor
1 stor gul lök
1 dl kikärtsmjöl eller sojamjöl
1 tsk malen chipotle
1 tsk spiskummin
salt, svartpeppar
rapsolja

Mixa bönorna med lite rapsolja. Ha i kikärtsmjöl och kryddor och blanda till en smidig smet. Ha eventuellt i lite mer rapsolja och/eller kikärtsmjöl. Forma till små bollar och låt dem vila kallt i 20-30 minuter. Stek på medelhög värme i några minuter. Dessa bönbollar har en ganska trist färg eftersom de mosade bönorna blir alldeles gråa, eventuellt kan man panera bollarna eller varför inte vända dem i svarta sesamfrön innan stekning! Det tänker jag definitivt göra nästa gång.

Emils salsa
1 burk hela tomater
1 röd paprika
1 gul lök
knappt 1 msk ljus sirap
1 msk persilja
1 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar

Häll av tomatspadet och spar det. Klipp tomaterna i mindre bitar. Skär paprikan i små bitar och finhacka löken. Blanda alla ingredienser. Låt gärna stå ett tag innan servering.

söndag 21 januari 2007

Om helgens eskapader

I helgen har jag varit på klubbverksavslutning i en stuga några mil utanför Uppsala. Alla åt veganskt till middag igår, inte lagat av mig, men väl efter mina recept (nåja, snarare höftningar, men ändå). Tomatsås med linser (men utan rödvin och kantareller, men med morot, oregano och basilika istället) och en enkel bönsallad med rödlök och vinägrett. Roligt!


Det går framåt med mina nyårslöften, jag har både gjort glass och yoghurt, vilket kommer redovisas först i matfanzinet. Matfanzinet går också framåt, första numret kommer handla om sojabönor. Förutom det redan nämnda besöket på tofufabriken kommer det komma allehanda roligheter om sojabönor. Jag har tillexempel pratat med en person som faktiskt heter Böna, och jag hoppas jag får tag i en grisbonde som vill ställa upp på frågor om sojakakor... Beräknad nedkomst för sojaynglingen är som sagt om en månad.

Nu vankas det mat. Emil har gjort rösti och kikärtsbiffar som doftar alldeles ljuvligt. Och marinerade kidneybönor och svampsås på svart trumpetsvamp...

fredag 19 januari 2007

Snabblagad lunch



Det är lunch i min smak! Enkel, snabblagad och samtidigt väldigt god!

Medelhavsbulgur 1 portion
1 dl bulgur
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
100 g fast tofu
en näve rucola
några soltorkade tomater
några marinerade vitlöksklyftor
några goda oliver
färsk basilika
olivolja
pressad citron
salt, peppar

Koka bulgur i vatten och den halva buljongtärningen i en kvart eller tills bulguren är klar. Skär tofun i mindre bitar. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva vitlöken. Finhacka basilikan. Blanda alla ingredienserna med bulguren när den är klar. Ringla över olivolja, pressa över lite citron och smaka av med salt och peppar.

onsdag 17 januari 2007

Studentpasta #2

Tomatsås med linser är bra och billig mat såhär innan studiemedlet har hunnit komma. Dessutom går det att variera in i det oändliga. En av mina favoriter är denna med trattkantareller och rödvin.




Tomatsås med linser, trattkantareller och rödvin en rätt stor sats
2 burkar krossade tomater
2-3 dl röda linser
1-1,5 dl torkade trattkantareller, förvällda
1-2 dl rödvin
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk socker
2 lagerblad
salt, svartpeppar
1 msk torkad timjan

Finhacka lök och vitlök och fräs det i olja tills det blivit mjukt. I med allt annat förutom salt och peppar och låt koka i drygt 20 minuter. Vatten får du hälla i allteftersom såsen kokar in. Om du inte gillar att linserna blir lite mosiga kan du slänga i dem när det är tio minuter kvar på såsen. Smaka av med salt och peppar och servera med fullkornspasta.

Att odla sin kål

Kåldolmar är gott. Det tar lite tid att laga men det är det värt. Kål var länge de svenska hushållens vanligaste mat, och varje hushåll lär tydligen ha haft sin egen kålgård. Tänk om man kunde odla sin egen kål på studentlägenhetsbalkongen! Att odla sin kål betyder för övrigt ’ägna sig åt sina intressen’. Jag är intresserad av både mat och språk. Rätten kåldolmar, som anses vara en svensk husmansklassiker, har en historia i Sverige som faktiskt inte sträcker sig längre tillbaks än till början av sjuttonhundratalet. Enligt den etymologiska ordboken ”Våra ord” av Elias Wessén står det att både rätten och namnet ’kåldolma’ troligen har införts av Karl XII:s följeslagare i Bender 1709-13. Första gången ordet kåldolmar nämns i svenskt tryck är i Cajsa Wargs ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimmer” (1765). Gösta Bergman skriver i ”Ord med historia” att ordet dolma, som är turkiska och betyder en fylld eller färserad rätt, inte tycks vara bekant i något annat europeiskt kulturspråk. Svenska Akademiens ordbok anser därför det inte vara osannolikt att ordet har kommit hit från Turkiet i samband med Karl XII:s krig, eventuellt med hans turkiska fordringsägare, som uppehöll sig i Sverige mellan 1716 och 1732. Här är min variant på kåldolmar, med sojakött som smaksatts med rökarom för att få en lite 'köttigare' smak.


Kåldolmar 4 portioner
8 vitkålsblad
2 dl torr sojafärs
1 gul lök
0,5 dl ris
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 msk soja
0,5-1 tsk rökarom
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset. Lägg ett par vitkålsblad i taget i kokande saltat vatten några minuter. Förväll sojaköttet i några minuter tills det blivit mjukt. Finhacka det om du inte redan använt dig av sojafärs utan istället grövre bitar. Lägg sojaköttet i en bunke och ha i soja och så mycket rökarom du vill ha. Finhacka löken och lägg det i bunken tillsammans med riset när det är klart. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg lite fyllning på vitkålsbladen och vik ihop till dolmar. Fäst eventuellt med tandpetare. Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form och ringla över lite flytande margarin, typ milda culinesse eller vad du använder, samt lite sirap. Lös upp en halv buljongtärning i lite av kålspadet och häll det över dolmarna. Ställ in i ugnen i cirka 45 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Servera med kokt potatis, lingonsylt, sås och grönsaker.

Sås
3-4 dl kålspad eller grönsaksbuljong
½ grönsaksbuljongtärning
2-3 msk havregrädde
ev. 1 msk soja
2-3 msk vetemjöl
salt, svartpeppar

Koka upp kålspadet med grönsaksbuljongtärningen. Ha i lite havregrädde och red av med mjöl. Smaksätt med soja, salt och peppar och låt såsen koka på svag värme.



Från en kål till en annan, nämligen senapskål, eller rucola som det också heter. Rucola är ingen nyhet utan odlades i Sverige redan på 1400-talet under namnet senapskål. Jag odlade det dock först i somras, i en balkonglåda på ovannämnda studentlägenhetsbalkong, och det gick alldeles utmärkt. Tills den angreps av skadeinsekter. God var den iallafall. I morotssalladen nedan har jag dock använt mig av köpt rucola.

Morotssallad med rucola och valnötter 4 portioner
3-4 morötter
en näve rucola
10 valnötter
lite kallpressad rapsolja
några stänk pressad citron
örtsalt, svartpeppar

Skala morötterna och fortsätt av bara farten med att skiva dem på längden med potatisskalaren. Blanda morötterna med rucola och grovhackade valnötter. Ringla över lite god rapsolja och lite pressad citron och smaksätt med örtsalt och nymalen svartpeppar.

Cafétips

Om man vill äta veganska kakor utan att behöva baka själv kan man bege sig till Café Mingus som ligger här i Stockholm. Det är ett nyöppnat vegetariskt café som har mackor och veganskt fikabröd. Jag har inte varit där men tänker gå dit och fika nästa gång jag är i huvudstaden.

Uppdaterat: Cafe Mingus har bommat igen.

Kakrally

Igår hade jag och en vän kakrally. Hårda kakor som chocolate chip cookies, valnötsdelikatesser och havreflarn med ingefära ligger nu i min frys, och i kylskåpet står en försvinnande god jordnötskaka. Min vän Elin gjorde även en mjuk kaka med vit choklad och kesella i, som jag ska veganisera nästa gång vi har kakrally.


Jordnötskakan kommer från boken Kladdkakor av Maria Öhrn, och har enkelt vegananpassats med ovanstående äggersättningspulver (motsvarar 66 ägg) som går att få tag på i de flesta större mataffärer eller i hälsokostsaffärer för ca 28 kr.



Jordnötskaka med chokladtäcke
25 g smält mjölkfritt margarin
200 g jordnötssmör
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
äggersättning för tre ägg

Chokladtäcke
100 g mörk choklad
1 dl kokos

Blanda det smälta margarinet med jordnötssmöret. Blanda äggersättningspulvret enligt anvisningar och häll ner i margarinblandningen. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och häll sen ner dem i margarinblandningen. Smörj en form med avtagbara kanter (ca 21 cm i diameter) med margarin och strö kokos i formen. Bred sen ut kaksmeten i formen och grädda kakan i drygt tolv mintuer i 200 grader. Smält chokladen och blanda med kokos och bred ut över kakan när den är färdiggräddad.

tisdag 16 januari 2007

Snart i frysdisken

Från och med februari kommer veggos frysta sojaprodukter (varav några veganska) finnas på Hemköp över hela landet. Jag har inte testat dem än men ska göra det så fort jag får tag på dem.

Test av bönburgaren



Så, då var det gjort. McDonalds veganska burgare har testats. Full av förväntan promenerade jag och Emil till ett av Uppsalas hamburgerier för att sätta tänderna i den bönbaserade burgaren. Och tjugo minuter senare kunde vi konstatera att den duger som fyllemat, men att vi nog sällan kommer gå dit och äta den i nyktert tillstånd. Jag hade hoppas att det skulle vara en rätt köttig burgare, men möttes av en friterad skapelse med mosigt (orange!) innandöme bestående av kidneybönor, cannelonibönor och diverse annat oidentifierbart. Och så någonting starkt. Den starka smaken satt i ett tag efter att burgaren ätits upp, och det var inte särskilt behagligt. Jag tycker om stark mat, men jag tycker inte om att det dominerar så mycket som det gjorde i burgaren. Hursomhelst, på burgaren fanns även lite äggfri McFeastsås. Jag är ingen van McDonaldsbesökare och hade ingen aning om vad en McFeastsås var, men fick reda på att det bara var majonnäs. En äggfri majonnäs alltså. Den var vitaktig och tämligen menlös i smaken. McBean ska serveras i ett fullkornsbröd, som tydligen lär vara rätt torrt och tråkigt, men jag fick inte nöjet att sätta i mig det eftersom tjejen som gjorde våra burgare tog fel bröd och la burgarna mellan vanliga hamburgerbröd istället. Helhetsintrycket är ändå lite okej, men jag kommer antagligen inte äta där särskilt ofta. Femtiotvå kronor tycker jag är dyrt för ett burgarmål man inte ens blir mätt på och som dessutom inte är särskilt gott. Men efter visst rumlande nattetid kommer det säkert slinka ner en och annan bönburgare.



Efter testandet av McBean utlyser jag härmed en burgartävling! Vem vågar utmana Ronald McDonald? Jag är säker på att många av er sitter inne på veganska burgarrecept, men vem har det bästa? Maila mig recept och bild så ska jag tillsammans med en panel av ickeköttisar och köttisar ställa till med burgarkalas och utse den bästa veganska burgaren! Jag redovisar bidragen på bloggen och ska tänka ut ett fint pris till segraren. Så, hem och stek burgare och skicka iväg era recept till mig senast den 1 februari!

måndag 15 januari 2007

Bönfyllda burritos

Jag älskar avocado. Förra veckan köpte vi sex-sju stycken. Två av dem gick till fredagens guacamole.



Bönfyllda burritos 4 portioner
8 tortillabröd
3 dl kidneybönor
3 dl svarta bönor
2 dl majs
1 paprika
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
chili efter smak
salt, svartpeppar

Hacka löken och fräs den i rapsolja tillsammans med spiskummin. Skär paprikan i mindre bitar, lägg den i stekpannan tillsammans med majsen och hälften av bönorna och låt allt fräsa några minuter. Mixa resten av bönorna tillsammans med tomatpuré. Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Lägg lite bönröra på ett tortillabröd och rulla ihop eller vik ihop till ett litet paket och lägg i en ugnsfast form. Fyll alla tortillabröd och lägg dem i formen. Gör sen tomatsås.

Tomatsås
1 tetra passerade tomater
1 msk tomatpuré
salt, svartpeppar
chili efter smak
vitlök efter smak
en nypa socker

Blanda alla ingredienser. Häll tomatsåsen över burritosen och riv eventuellt lite veganost över dem. Grädda i en halvtimme i 200 grader. Servera med guacamole, nachochips och sallad.

Matplaner

Snart ska vi cykla iväg i regnet för att veckohandla. Den här veckan blir det bland annat kåldolmar och matiga våfflor med spenat och soltorkade tomater i. Samt en hel del annat. Håll utkik här på bloggen efter recept och bilder.

fredag 12 januari 2007

Restaurangtips i Göteborg

Om ni har vägarna förbi Göteborg kan ni titta till veganguiden först så ni får lite tips om var ni hittar veganmat. Jag har själv bara varit i Göteborg en gång och då var jag bara några äpplen hög och åt antagligen inte på någon av de tipsade restaurangerna.

McBean!

Är man vegan och sugen på snabbmat är det svårt att hitta något på de traditionella snabbmatkedjorna. Om man är ute efter något annat än strips alltså. Det var åratal sen McDonalds hade en vegansk burgare (dessutom med dressing!), och deras nuggetsförsök för några år gick inte hem hos särskilt många vegetarianer. Sen dess har det inte funnits speciellt mycket att hämta hos den stora kedjan. Max och Burger King har vegetariska burgare, men de är inte veganska eftersom de innehåller både ägg och mjölk. På Max lär det iallafall finnas en FajitaSallad med sojabönschili, som jag dock inte har testat. Den går att få vegansk om man väljer bort osten och gräddfilen. Det är därför med stor spänning jag väntar på McBean, den veganska burgaren som lanseras på tisdag på landets alla McDonalds. Det är en bönbaserad burgare som vilar på ett fiberrikt bröd, dessutom med dressing. Det låter lite lockande. Burgaren har visserligen redan dömts ut av Aftonbladet, men jag är inte den som är den. På tisdag gäller det!

(Annars är det ju väldigt gott att göra burgare själv, med krämig hamburgerdressing (hemlagad eller färdigköpt). Mina bästa burgarrecept kommer så småningom.)

torsdag 11 januari 2007

Death by chocolate

Jag har inte tillfredsställt mitt chokladbehov tillräckligt under den senaste tiden, så därför gjorde jag ikväll dessa chokladbomber med nougat i. Vegansk nougat kan vara svårt att hitta då den mesta nougaten innehåller vasslepulver. Jag hittade min nougat på Netto. Om du inte hittar kan du ta lite mer choklad istället.



Chocolate chip cookies med nougat 20 st

100 g mörk choklad
50 g vegansk nougat
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1,25 dl matolja
0,6 dl vatten

Sätt ugnen på 175ºC. Grovhacka chokladen och riv nougaten grovt. Blanda alla torra ingredienser förutom socker i en bunke. Blanda socker och olja i en annan bunke. Häll det tillsammans med vatten i mjölblandningen. Blanda degen väl och forma till tjugo bollar (eller färre om du vill ha större kakor) Platta ut bollarna på en bakplåtsklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i tio till femton minuter. Låt dem svalna något på plåten, och sedan på galler.


Ps. Om jag åker till Stockholm på måndag, och om det mot all förmodan finns några kakor kvar, lovar jag att ta med dem till bloggträffen.

Om tandlösa ryska grevars matvanor*

När jag var yngre och köttis var jag och min dåvarande bästis riktiga hejare på att göra Korv Stroganoff. Trots att det var en av mina favoriträtter när jag var liten har jag inte försökt mig på att göra det på åtta år. Förrän idag. Med sojastrimlor från Veggi, inköpta på Hemköp här i Uppsala (kostar cirka 20 kr och räcker till 4 portioner). Häromdagen skrev jag att jag sällan brukar använda köttsubstitut, och det gör jag inte heller, med undantag från sojakött. Det händer lite titt som tätt. Sojakött i olika former är en tacksam produkt att arbeta med, eftersom det i sig har en väldigt neutral smak, och som lätt suger åt sig andra smaker. Och konsistensen är rätt 'köttlik', vilket min köttätande mamma påpekade då hon idag blev bjuden på Soja Stroganoff. Det finns en hel del olika märken på sojakött. Tidigare brukade jag ofta köpa det på lösvikt på Tant Grön utanför Uppsala, men eftersom jag har flyttat till andra sidan stan brukar jag sällan ha vägarna förbi där. Hursomhelst, jag kom över dessa sojastrimlor och gav mig i kast med en vegansk variant som greve Alexander Sergejevitj Stroganoff säkert skulle ha gillat, även om den är utan både biff, svamp och senap.





Sojastroganoff 4 portioner
125 g torkat sojakött
1 stor gul lök
rapsolja till stekning
3-4 msk tomatpuré
ev. någon tsk ketchup för sötmans skull
3,5 dl havregrädde
salt, svartpeppar

Förväll sojaköttet enligt förpackningen. Strimla det om du inte har använt färdiga strimlor. Hacka löken och stek den i rapsolja tills den blivit mjuk. Lägg sojaköttet i pannan och bryn det några minuter. Ha i tomatpuré och havregrädde och låt stroganoffen småputtra på låg värme i fem-tio minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och gärna långsallad eller andra grönsaker.

*Den ryske greven Alexander Stroganoff levde på sjuttonhundratalet och maträtten Biff Stroganoff lär gå tillbaka till honom eller någon annan i den rika köpmanssläkten Stroganoff. Det finns flera historier kring uppkomsten av denna maträtt och jag vet inte vilken som innehåller mest sanning. Enligt en historia lär han ha blivit tandlös på äldre dar och hans betjänt var tvungen att skära köttet i små strimlor medan en annan historia berättar om en av hans kockar som lär ha tillagat denna rätt under en resa i Sibirien där han bara hade fruset kött att tillgå, och tvingats karva ur den frusna köttklumpen. Receptet på Biff Stroganoff återfanns iallafall första gången 1891 i fransmannen Auguste Escoffiers kokbok "L'Art Culinaire". Fransk senap lär ha varit ett måste, och huruvida rätten ska innehålla tomat eller inte är oklart.

onsdag 10 januari 2007

Om havregräddes förträfflighet

Häromkvällen åt vi en härligt gräddig gryta med tofu och röd curry. I såna här rätter brukar jag vanligtvis använda mig av kokosmjölk, men det var befriande skönt med en gräddig gryta som smakade just grädde (nåja, havregrädde), och inte kokos. Nog för att jag gillar kombinationen kokosmjölk och röd curry, men ibland är det skönt med gräddiga grytor.


Gräddig tofugryta med röd curry 2 portioner

150 g fast tofu
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten röd paprika
1 dl haricot verts
1,5-2 dl havregrädde
0,5-1 tsk röd currypasta
1 tsk ketchup
salt, svartpeppar

Strimla löken och finhacka vitlöken. Fräs det i lite olja tills löken blivit mjuk. Strimla paprikan och tofun och låt det fräsa med löken. I med havregrädde, haricot verts och röd currypasta och låt koka på svag värme några minuter. I med lite ketchup för att grytan ska bli lite sötare och smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och en majssallad. (majs+sweet chili sås+äppelcidervinäger+salt+svartpeppar)

Middagsplanering

Jag hade högtflygande planer på veckans middagar men glömde helt bort att jag var uppbokad på Studerandeexpeditionen tre kvällar i rad för att välkomstringa nya studenter. Jag vet inte riktigt varför men bönfyllda burritos är helt enkelt inte lika roligt att laga till lunch. Dagens middag, intagen kl 16, vilket är fasligt tidigt enligt mig, bestod av en sorglig matlåda som legat i frysen alltför länge. Imorgon blir det nog hemlagad middag ändå. Klockan 16. Hujedamig. Förresten funderar jag på att gå på bloggträff men kan inte riktigt bestämma mig. Och jag vet att ni alla är fasligt nyfikna på hur min köksbänk ser ut och här är den. Tomater och avokado i en skål. Vitlök i en mugg. Kakor i kakburken (fast bara två sorter och det är köpekex bådatvå, mariekex och digestive), samt mjukt och hårt bröd i den gula burken. Så småningom kommer jag outa mitt kylskåp och skriva om oumbärliga saker i det veganska köket.

tisdag 9 januari 2007

Från djävulens tunga till veganska räkor



Igår inhandlade jag som bekant dessa veganska räkor. Räkorna är enligt den påklistrade svenska innehållsförteckningen gjorda av vatten, connyaku flour, jordärtskocka samt naturliga färgämnen. Om man däremot läser den engelska innehållsförteckningen, som är tryckt på påsen, innehåller dessa räkor bara 'water, konjak powder, edible sodium carbonate och edible pigment'. Den som vill får gärna berätta för mig var jordärtskockan kommer in i bilden. Eller är det så att detta 'ätbara natriumkarbonat' är utvunnet ur jordärtskockor? Eller är 'konjac' besläktat med 'Jerusalem artichoke'? Eller har översättaren helt enkelt gjort en miss? Efter att ha sökt på internet hittar jag hit och till engelska wikipedia, som vet bättre och informerar om den stärkelserika växten Konjac som odlas i Kina, Japan och Korea. I dessa länder har man länge använt plantan för att utvinna 'konjac flour', som är rikt på stärkelse och är ett veganskt alternativ till gelatin. Växten är även känd som som konjak, konjaku, devil's tongue, voodoo lily, snake palm eller elephant yam och har ett mycket trevligt utseende:



Det finns inte bara räkor som är baserade på detta konjaksmjöl, utan också bläckfisk, ankfötter och sidfläsk, vilka du hittar på Goodstore. Det lär dessutom finnas skinka och havssnigel på Thai Fong i Märsta ifall ni känner er sugna.

I alla fall, för att återkomma till dessa veganska räkor, som enligt Sonia på Goodstore är tillverkade för buddhistiska munkar för att de inte ska känna sig utanför när de fastar, då alla andra äter vanliga räkor. Noterbart är att det inte finns någon näringsdeklaration på förpackningen, och jag betvivlar att proteinhalten är så hög som den i vanliga räkor, så något fullgott substitut till vanliga räkor kan man kanske inte kalla det. Jag är inte tjejen som brukar äta särskilt mycket köttsubstitut men blev barnsligt förjust i den blå förpackningen och de vita, slemmiga räkorna inuti, just för att jag så sällan äter riktiga substitut, och för att jag när jag var liten väldigt sällan åt räkor och förknippar dem med lyxigare tillfällen. Jag testade såklart att äta en vegansk räka utan att tillaga den, och det var inte direkt någon höjdare. Ingen smak, vilket jag visserligen inte hade förväntat mig heller, och med lustig konsistens. Som att tugga på en mjuk bitring ungefär, en sån där man hade när man var liten, men med den skillnaden att man nu för en gångs skull lyckades bita sönder den. Visst, det var inte en allt så stor ansträngning, för räkan var hyfsat mjuk, men ni fattar. Det var inte så angenämt, även om barndomens bitringar var en njutning. Hursomhelst, jag vände ner räkorna i kryddad tempurablandning och friterade dem och åt som tillbehör till dagens asiatiska middag. I friterad tappning blev de än mer bitleksakslika, nu gick det knappt att bita igenom, och jag blev besviken. Kanske friterade jag dem för hårt, fast det tror jag inte, men de är kanske meningen att ätas råa? Eller marinerade? Lätt stekta? Jag har ingen aning. Jag har iallafall ett femtontal räkor kvar och tänker fortsätta rapportera om mina räkeskapader. Här kommer dagens middag:





Glasnudlar sweet chili med sesamtofu, friterade räkor,
plommongrönsaker i soja samt minivårrullar
2 portioner


Glasnudlar sweet chili
Glasnudlar för två
En aning sweet chili-sås

Koka upp vatten och häll över glasnudlarna. Låt nudlarna ligga i vattnet tills de blivit mjuka. Häll av vattnet och vänd ner lite sweet chili-sås bland nudlarna och blanda om.


Sesamtofu
150 g fast tofu, gärna marinerad (i tex. ingefära, vitlök och soja)
tempurablandning, köpt eller hemmagjord
malen koriander
torkad chili
salt, svartpeppar
havregrädde
sesamfrön

Blanda tempurablandningen med lite malen koriander, torkad finkrossad chili, salt och peppar. Skär tofun i tärningar och vänd i mjölblandningen. Vänd sen i havregrädde och sist i sesamfrön. Fritera några minuter.

Friterade räkor
6 veganska räkor
någon dl tempurablandning, köpt eller hemmagjord
torkad chili
salt, svartpeppar

Blanda tempurablandningen med kryddorna. Vänd räkorna i blandningen och fritera dem några minuter.

Plommongrönsaker i soja
Några blad salladskål
1 stor morot
4 torkade shiitakesvampar
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk soja
1 msk pflaumenmus eller asiatisk plommonsås
ev. salt
svartpeppar

Häll hett vatten över shiitaken och låt den stå i 20 minuter. Strimla löken och finhacka vitlöken. Fräs den i olja tills den blivit mjuk. Strimla salladskålen och moroten och låt det fräsa med löken. Strimla svampen och lägg i pannan. I med soja och pflaumenmus/plommonsås och låt grönsakerna fräsa några minuter. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt.

Vegetariska minivårrullar hittar du i din lokala asienlivs eller på Goodstore i Stockholm.


Smaklig måltid!

måndag 8 januari 2007

Lite matshopping


Idag har jag varit på en tofufabrik (mer info kommer senare) samt passat på att shoppa lite när jag ändå var i Stockholm. Kom hem med tysk plommonmarmelad till pojkvännen (som är halvtysk och galen i pflaumenmus, det finns tydligen ingen motsvarighet till det i svenska affärer). Köpte även veganska räkor från Goodstore, att skriva om för matfanzinet samt lite saker från Omi Food som torkad chili, tempurapulver, risnudlar och diverse torkade grönsaker och svampar. Den olydige katten Simon är inte inhandlad i Stockholm utan kommer från Samvetet i Uppsala.

söndag 7 januari 2007

Bioburger...

Nästa gång jag åker till Berlin tänker jag definitivt besöka det vegetariska och ekologiska snabbsmatsstället Yellow Sunshine!

Långsallad

När man var liten och åt hos mormor och morfar fick man alltid lite långsallad att äta innan maten, först när man ätit upp salladen tog man för sig av den övriga maten. Salladen har sitt namn för att den håller rätt länge, cirka en vecka i kylskåp. Mormor och morfar har nästan alltid en "lång" i kylskåpet.



Långsallad
1 kg vitkål
2 morötter
2 paprikor
2 purjolökar

1 dl äppelcidervinäger
½ dl rapsolja
½ dl vatten
½ dl socker

italiensk salladskrydda
örtsalt
ev. vitlök

Skala och riv morötterna grovt. Strimla vitkålen, paprikorna och purjolökarna. Hetta upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Häll den sen över grönsakerna. Ha i italiensk salladskrydda, örtsalt och vitlök efter smak.

Våffeldags

Sist jag åt våfflor var i våras då jag stod i mitt studentkorridorskök i Tyskland som saknade köksfläkt (hur kan man ens komma på tanken att bygga ett kök utan fläkt?) och gräddade våfflor i mängder för att bjuda mina kursare. Precis innan jag flyttade därifrån upptäckte jag att fönsterbrädan i köket var alldeles möglig... Iallafall, jag fick ett våffeljärn i julklapp och invigde det igår. Notera mina vackra konsumtallrikar från Gustavsberg som har hittats i ett rivningshus där en konsumbutik en gång i tiden har legat.





Våfflor 6-7 st
3 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
50 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
1,5 dl havregrädde
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner mjölken, grädden och margarinet. Låt gärna stå och svälla en halvtimme i kylskåpet innan gräddningen.

Till våfflorna serverades det vegansk vispgrädde och hemkokt hallonsylt med smak av ingefära. Koka ihop två deciliter frysta hallon, 2-3 matskedar ingefärsmarmelad och lite socker några minuter.

Till min bantande vän improviserade jag ihop äppelpannkakor som blev alldeles underbara och så gott som fettfria! Många tror att det inte går att göra pannkakor utan ägg men det går alldeles utmärkt.



Äppelpannkakor ett gäng

2 dl vetemjöl
2 msk sojamjöl
4 dl havremjölk
1 äpple
lite bakpulver
lite vaniljsocker

Skala och riv äpplet grovt. Blanda alla ingredienser. Låt gärna smeten stå och svälla i kylskåpet en halvtimme innan gräddning. Grädda i lite mjölkfritt margarin.

lördag 6 januari 2007

Nyårslöften

Alla andra bloggar om sina kulinariska nyårslöften, och jag vill inte vara sämre. Detta tänker jag se till att göra under 2007:

1. Göra egen glass. Den enda glassen jag någonsin gjort är isglass i såna där glasspinnsformar från Tupperware när jag var liten, ni vet såna där man bara hällde i stark saft, så blev det goda isglassar. Nu vill jag göra riktigt krämig glass med yoghurt, silken tofu eller vadsomhelst som bas.

2. Göra egen yoghurt. För hundra år sen ungefär köpte min mamma en yoghurtmaskin genom Viktväktarna men jag kan inte minnas att hon någonsin gjorde egen yoghurt på den. Nu är den i mina ägor, och jag ska testa att göra vegansk yoghurt på den. Antingen med en grund av färdig sojayoghurt som yoghurtkultur, eller det yoghurtkulturpulvret jag köpte i Tyskland förra året. Vi får se.

3. Göra mera efterrätter. Särskilt ur
den här kokboken. Sinfully Vegan, skriven av Lois Dieterly, köpte jag i våras någongång men det enda jag har gjort ur den är ett kaköverdrag, och det blev inte särskilt lyckat så jag har hållit mig borta från den med 140 recept späckade bakboken. Det är lite synd, för jag tror att det är riktigt bra recept i den, det som är tråkigt är dock att det inte finns en enda bild förutom chokladkakan på omslaget.

4. Äta bra sushi. Jag har knappt ätit sushi och fattar inte riktigt grejen med det och vill nu äta det. Tipsa mig gärna om ett bra ställen som har vegansk sushi (även om de flesta sthlmssushiställena blev dissade i senaste DN PåStan) eller bjud hem mig och övertyga mig!


5. Åka till Tyskland och äta vegansk korv och pastejer i massor. Alternativt göra egen vegansk korv hemma som smakar som den i Tyskland. Och komma på det ultimata pastejreceptet. Åh, det vore underbart.

fredag 5 januari 2007

Currytankar

Jag stod och tänkte på curry när jag diskade och som av en händelse kommer min ofrivilligt mobillöse Emil hem med en burk kikärtor och planer på indiska kikärtsjärpar som fredagsmiddag. Dessa järpar lagade vi första gången till i somras, och de blir bara bättre och bättre för varje gång.

Curryjärpar i kokossås 8 st
1 burk kikärtor
1 liten gul lök
½ syrligt äpple
1 morot
1 dl basmatiris
2-3 msk sojamjöl
1 msk curry
1 tsk salt
lite svartpeppar

Koka riset i 2 dl vatten och lite salt en kvart eller tills det är klart. Mixa kikärtorna. Finhacka löken och riv äpplet och moroten fint. Blanda med kikärtorna, curry, salt och peppar. Ha i riset när det är färdigkokt. Mixa allt ett litet tag. Ha i så mycket sojamjöl som behövs tills smeten har fått en smidig konsistens. Forma till järpar eller biffar och stek i mjölkfritt margarin eller olja tills de fått fin färg.


Kokossås med curry
1 liten gul lök
½ syrligt äpple
1 msk curry
1 burk kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
ev. salt och svartpeppar

Hacka löken och riv äpplet grovt. Fräs det i lite olja tillsammans med curryn. Häll i kokosmjölken, vattnet och grönsaksbuljongtärningen. Låt koka några minuter. Mixa eventuellt såsen så att den blir helt slät. Smaka eventuellt av med salt och svartpeppar.


Servera med basmatiris och små kryddstarka piroger, sambozis. Jag gjorde ett gäng i höstas och fryste in. Perfekt att värma några till en sån här rätt. Receptet jag använde kommer från KFs kokbok Mat utan gränser, och receptet hittar du här. Kryddiga ärtor är också gott till. Finhacka vitlök och fräs det tillsammans med finhackad chili, lite curry och lite spiskummin i olja. Ha i gröna ärtor och låt allt bli varmt.

Skåprensning


Till en följd av sänkt CSN innan jul och hyra och andra räkningar, kattkastreringar, en oväntad elräkning samt en trasig mobiltelefon som ska betalas av december månads studiestöd satsar vi av naturliga skäl på att äta oss ur skafferi, kylskåp och frys innan vi handlar det vi verkligen måste. Gårdagens middag är ett sådant resultat.

Ugnsbakade rödbetor 2 port
6 små rödbetor
olivolja
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta rödbetorna och dela dem i två halvor. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och salta och peppra. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter.

Vitlökskräm
1 dl solrosfrön
1,5 dl havregrädde
1-2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar

Mixa solrosfröna. Tillsätt havregrädden och mixa lite mer tills det är en smidig kräm. Pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Quinoa med majs och tomat 2 portioner
2 dl quinoa
5 dl grönsaksbuljong
1 liten rödlök
ev. 1-2 vitlöksklyftor
1-2 tomater
½ röd chilifrukt
2 dl fryst majs
lite pressad citron
salt, svartpeppar

Rosta quinoafröna i en torr kastrull. Finhacka en rödlök och fräs den i lite olja tills den blir mjuk. Ha i lite vitlök om du vill. I med den rostade quinoan och grönsaksbuljongen och låt koka cirka tjugo minuter tills quinoan är klar. Finhacka tomaten och chilifrukten och tillsätt mot slutet. Ha även i lite majs. Pressa i lite citron och smaka av med salt och svartpeppar.

Projektet rullar vidare

På måndag ska jag och Malin, min varkenellervän, åka till en tofufabrik för att göra ett reportage till fanzinet!

torsdag 4 januari 2007

Kvällsmat

Häromkvällen åt vi ugnsbakade rotsaker med kikärtssallad och tzatziki.



Vegansk tzatziki
2,5 dl alpro sojayoghurt
½ gurka
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
salt, svartpeppar
lite pressad citron
lite olivolja

Riv gurkan grovt och pressa ur vattnet. Blanda alla ingredienser och låt gärna tzatzikin stå och dra till sig innan servering.



Kikärtssallad med tomat och chili
4 dl kikärtor
1 rödlök
1 stor tomat
0,5 dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1-2 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar

Finhacka tomaten och rödlöken. Blanda ihop dressingen och vänd ner kikärtorna, tomaten och rödlöken i den. Den här kikärtssalladen är perfekt att dagen efter använda som bas i en bulgursallad. Blanda ner kokt bulgur, majs, ännu mer tomat och lite sallad. Servera med sambalyoghurt (sojayoghurt+sambal oelek+lite tomatpuré+salt+peppar) och gott bröd till.

onsdag 3 januari 2007

Projekt

Jag har ett projekt på gång, nämligen ett matfanzine i pappersform. Någonting måste jag ju göra under mitt tre veckor långa jullov. Det var längesen jag gjorde något sist och nummer fyra av varkeneller lär ju dröja, så därför kommer, peppar peppar, det första numret av mitt matfanzine vara klart om sisådär en månad!

måndag 1 januari 2007

Gott nytt år!

Då var det ett nytt år. Jag jobbade på nyårsafton. Serverade på Sylvestergasquen på GH. Maten var god, vi ickeköttätare fick bland annat apelsinmorötter och rosmarinkokta kidneybönor. Köksmästaren hade tittat i den underbara kokboken VEGGIEBOOK jag köpt flera exemplar av på bokrean, och bland annat gett till GH. Den lilla kokboken, som dessutom är på både svenska och engelska, är skriven av Johan Ahlstedt, Niclas Ryhnell och Severin Sjöstedt. Den är full av vackra rätter som verkligen passar på gasquer. Den är inte vegansk, men det är lätt att byta ingredienser till veganska alternativ. Den finns dessutom för otroligt låga 21 kronor på adlibris! Köp köp köp!

Från sittningsmat till någon annat, nämligen en oförskämt snabblagad tofurätt med paprika och curry.

Gul tofuwok med paprika och curry 2 portioner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g fast tofu
1 liten klyfta vitkål
1 liten gul paprika
1 tsk curry
1-2 tsk röd currypasta
salt, ev. peppar

Skiva löken och finhacka vitlöken och fräs det i olja tillsammans med curry. Skär tofun i kuber, strimla paprikan och vitkålen och låt det fräsa med löken. Tillsätt currypasta och låt det fräsa några minuter till. Servera med nudlar eller ris.

Tips: köp vegetariska minivårrullar på din lokala asienlivs. Cirka 40 kronor för 80 små vårrullar. Perfekt som tillbehör till sån här mat. Bara att värma i ugnen och servera med sweet chilisås.