fredag 5 januari 2007

Skåprensning


Till en följd av sänkt CSN innan jul och hyra och andra räkningar, kattkastreringar, en oväntad elräkning samt en trasig mobiltelefon som ska betalas av december månads studiestöd satsar vi av naturliga skäl på att äta oss ur skafferi, kylskåp och frys innan vi handlar det vi verkligen måste. Gårdagens middag är ett sådant resultat.

Ugnsbakade rödbetor 2 port
6 små rödbetor
olivolja
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta rödbetorna och dela dem i två halvor. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och salta och peppra. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter.

Vitlökskräm
1 dl solrosfrön
1,5 dl havregrädde
1-2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar

Mixa solrosfröna. Tillsätt havregrädden och mixa lite mer tills det är en smidig kräm. Pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Quinoa med majs och tomat 2 portioner
2 dl quinoa
5 dl grönsaksbuljong
1 liten rödlök
ev. 1-2 vitlöksklyftor
1-2 tomater
½ röd chilifrukt
2 dl fryst majs
lite pressad citron
salt, svartpeppar

Rosta quinoafröna i en torr kastrull. Finhacka en rödlök och fräs den i lite olja tills den blir mjuk. Ha i lite vitlök om du vill. I med den rostade quinoan och grönsaksbuljongen och låt koka cirka tjugo minuter tills quinoan är klar. Finhacka tomaten och chilifrukten och tillsätt mot slutet. Ha även i lite majs. Pressa i lite citron och smaka av med salt och svartpeppar.

Inga kommentarer: