lördag 6 januari 2007

Nyårslöften

Alla andra bloggar om sina kulinariska nyårslöften, och jag vill inte vara sämre. Detta tänker jag se till att göra under 2007:

1. Göra egen glass. Den enda glassen jag någonsin gjort är isglass i såna där glasspinnsformar från Tupperware när jag var liten, ni vet såna där man bara hällde i stark saft, så blev det goda isglassar. Nu vill jag göra riktigt krämig glass med yoghurt, silken tofu eller vadsomhelst som bas.

2. Göra egen yoghurt. För hundra år sen ungefär köpte min mamma en yoghurtmaskin genom Viktväktarna men jag kan inte minnas att hon någonsin gjorde egen yoghurt på den. Nu är den i mina ägor, och jag ska testa att göra vegansk yoghurt på den. Antingen med en grund av färdig sojayoghurt som yoghurtkultur, eller det yoghurtkulturpulvret jag köpte i Tyskland förra året. Vi får se.

3. Göra mera efterrätter. Särskilt ur
den här kokboken. Sinfully Vegan, skriven av Lois Dieterly, köpte jag i våras någongång men det enda jag har gjort ur den är ett kaköverdrag, och det blev inte särskilt lyckat så jag har hållit mig borta från den med 140 recept späckade bakboken. Det är lite synd, för jag tror att det är riktigt bra recept i den, det som är tråkigt är dock att det inte finns en enda bild förutom chokladkakan på omslaget.

4. Äta bra sushi. Jag har knappt ätit sushi och fattar inte riktigt grejen med det och vill nu äta det. Tipsa mig gärna om ett bra ställen som har vegansk sushi (även om de flesta sthlmssushiställena blev dissade i senaste DN PåStan) eller bjud hem mig och övertyga mig!


5. Åka till Tyskland och äta vegansk korv och pastejer i massor. Alternativt göra egen vegansk korv hemma som smakar som den i Tyskland. Och komma på det ultimata pastejreceptet. Åh, det vore underbart.

3 kommentarer:

Anonym sa...

man kan ju göra yoghurt själv också. Det behövs ingen maskin för det inte. www.oxon.se/yoghurt och korv går det också bra att göra själv.

Anonym sa...

jag vet, men jag tänkte passa på eftersom jag ändå har en maskin. det går lite snabbare att fermentera yoghurten, cirka 5-6 timmar i maskinen, istället för att låta den stå ett par dagar i rumstemperatur.

Anonym sa...

Ett rätt smart sätt att göra glass är fryst banan-metoden... då behöver man inte ens nån tofu. Själv använder jag gärna sojayoghurt...

http://barbamammasmat.blogg.se/280207065728_glassig_smoothie.html

Gjorde en smoothie med blåbär (direkt från frysen)... DET kan nog bli en höjdare.

http://barbamammasmat.blogg.se/1174471349_blbrs__smoothie.html