tisdag 20 mars 2007

Fyllda bröd

Nu är nästan allt bröd vi bakade igår uppätet. Konstigt hur snabbt det kan gå. Men lite gick faktiskt åt till inflyttningspresent. Vi gjorde bland annat olivbröd från Provence från Kärlek, oliver och timjan (Testa det! Väldigt gott, även om degen var lite lös och svårhanterbar) och fyllda bröd från Bonniers kokbok, men med egna fyllningar.Fyllda bröd (Bonniers kokbok) 3 st
50 g jäst
6 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och tillsätt olivoljan. Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degspadet samt salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa en timme under bakduk.

Gör under tiden fyllningar till bröden. Vi gjorde två olika fyllningar, varje fyllning räcker till ett bröd.

Rucolafyllning
50 g rucola
olivolja
0,5 dl pinjenötter
2 vitlöksklyftor

Spara lite rucola och pinjenötter och mixa resten med olivolja och vitlök så att det blir en slät pesto. Jag glömde ta mått på olivoljan men det är bara att höfta. Strö över resten av pinjenötterna och rucolan efter att du har brett på fyllningen på degen.

Tomatfyllning
75 g soltorkade tomater
3 msk olivolja
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
2 vitlökslyftor

Pressa vitlöksklyftorna och finhacka tomaterna. Blanda med olja och örter.

Arbeta ihop degen på mjölat bord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rektangel. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop som om du skulle göra kanelbullar. Mjöla och vrid ändarna på rullen åt var sitt håll. Lägg ihop rullen till en ring eller knut. Jäs på plåten i trettio minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 när bröden sätts in. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 till 25 minuter.

1 kommentar:

Anonym sa...

bakade de fyllda bröden för några dagar sedan, tack för inspirationen, ruccola fyllningen var grym tyckte jag. men det är sant att bröden går åt ganska snabbt, och det är väl ett gott tecken ;)