onsdag 7 mars 2007

Pastejer, pastejer

Varför finns det inte ett lika digert utbud av Tartex (eller andra märkens) olika pastejer i Sverige som det finns i Tyskland? Där har varenda butikskedja med självaktning ett eget pastejmärke med vegetariska/veganska pastejer. Men så är det icke här, och jag undrar om det någonsin kommer att bli så. Hursomhelst. Jag är nu inne på tredje burken av min lilla österrikeimport. Wie Schinkencreme har jag redan bloggat om och burk nummer två, innehållande ett solrosfröbaserat (som Streich) pålägg med paprika och chili föll mig tyvärr inte i smaken. Istället gav jag mig i kast med burk nummer tre, en vanlig jästbaserad pastej med karljohanssvamp och lingon. En av Tartex säsongspastejer. Tänk, bara en sådan grej! Säsongspastejer! En annan av höstens pastejer (som svamp och lingon var) var surkål och kummin. Jag undrar om det kan vara gott. (Anna! Kan du inte testa den och gästblogga om den?) Pastejen med karljohan och lingon var väldigt god. Smakade dock inte så mycket lingon, men den hade en trevlig rödaktig färg och det kändes höstigt och gott med svamp och skogens röda guld. Förra året vid den här tiden försökte jag få till ett studiebesök på Tartexfabriken i Freiburg, men det var inte möjligt på grund av renovering. Så synd. Så småningom ska jag iallafall dit. Och så småningom ska jag också bli expert på att göra mina egna pastejer. Jag har redan kommit en bit i tillagningen av solrosfröbaserade pålägg, men i framtiden ska jag behärska pastejkonsten till fullo.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du har inte lust att lägga upp nåt recept på nåt solrosbaserat pålägg? Har lite torka när det gäller påläggsvarianter just nu=)

Anonym sa...

Det kommer till helgen!

Anonym sa...

tänkte precis fråga samma sak! väntar med spänning och förtjusning på det kommande receptet. :)

Nässelblom och choklad sa...

Jag har utmanat dig på min blogg, hoppas att du antar utmaningen. Du ska skriva 6 egendomliga saker om dig själv och sedan skicka vidare till 6 andra bloggare. Läs mer hos mig.

Anonym sa...

hejhej - blev hitlänkad. Kan bara hålla med. Sitter i Freiburg med kylen full av mer eller mindre vanliga veganpastejer. Måste få säga att det verkligen är tråkigt att jag själv avskyr pastej (måste ha någt med dagis, leverpastej och saltgurka att göra?) för det finns ett enormt utbud *springer och kollar* inte bara klassikerna champinjon, örter samt paprika-chili utan också afpfel-Zwiebel samt ruccola-tomat (och den vet jag smakar typ rabarber). Jag tycker sverige har aldeles för få Aufstrich(s). Vi kanske skulle kunna starta en kampanj i uppsala till hösten, tvinga folkes, eller iallafall Globalen att importera?

Anonym sa...

Hej
Tartex pastej i tub är det i kylen el rumstemperatur?