söndag 25 mars 2007

Som att äta på restaurang, fast gratis!*

Igårkväll åt vi indiskt. Bland annat den här linsgrytan samt en spenatröra med tomatklyftor och massor av vitlök. Och så hembakta naanbröd med vitlök man kunde doppa i myntayoghurt (med vitlök) och en väldigt enkel mangosås, bestående av lika delar havregrädde och mango chutney. Och så ris till ett helt kompani. Emil längtar efter att äta stekt ris till frukost imorgon...Naanbröd med vitlök 12 st (Bonniers kokbok)
50 g jäst
3 dl vatten
3 dl sojayoghurt
4 msk neutral olja
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
ca 1,6 l mjöl

skalade sesamfrön
vitlöksklyftor, pressade
olja

Smula jästen i en bunke. Värm vatten och yoghurt till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt resten av degspadet, oljan och saltet. Blanda mjöl och bakpulver för sig och ha i det i bunken. Blanda allt och knåda tills det blir en smidig deg. Låt jäsa en timme med plastfolie över bunken. (Om någon vet varför tar jag tacksamt emot upplysningar! Blir det någon skillnad mot att jäsa ljust eller mörkt?) Sätt ugnen på högsta värme (275 grader) och sätt samtidigt in en plåt. När degen har jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord och delar den i tolv delar. Platta ut dem och pensla dem med vatten, strö över sesamfrön och lägg på pressad vitlök. Grädda dem tre och tre på den varma plåten längst upp i ugnen i 5-6 minuter. Pensla dem med olja när de har gräddats klart.

* Citat av en av middagsgästerna som hävdade att det är som att äta på restaurang när man blir bjuden på mat hos oss. Fast gratis och ofta godare. :)

2 kommentarer:

Louise sa...

Det där med plastfolien tror jag kan ha att göra med att plasten inte andas(eller det gör ju inte en handduk heller men den släpper ju igenom luft) så det blir kanske varmare under plasten än under en handduk.

Anna sa...

Oj, det där fick jag precis lära mig idag. Med plastfolien alltså. Det blir som ett eget "jässkåp". I ett jässkåp är det ganska fuktigt och varmt, och eftersom att plastfolien stänger inne fukten funkar det ungefär likadant. Och så kan man ju ställa plåten på spisen också medans ugnen värms upp, så får du värmen därifrån. Men det visste du väl redan kanske

Och angående mörkt och ljust bröd så jäser ljust bröd både mer och snabbare vad jag vet.

En kommentar ganska långt bakåt i tiden, men jag fick för mig att kolla igenom dina inlägg som verkade intressanta. För jag kan faktiskt erkänna att jag oftast inte kollat mer än när du har länkat till något speciellt :P Men nu ska jag allt lägga till dig som favorit så jag kommer mig för att kolla oftare. Speciellt eftersom att det verkar bli mer och mer bakverk, och det vet du ju att jag tycker är intressant. Och så måste jag säga att dina bakverk blir riktigt fina, och att du är mycket mer ambitiös än mig vad gäller bakning.

// Syster